Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

A medvéket nem zavarja az arcfelismerés

2020. december 01. - ferenck

Sokakat zavarnak, a magánéletbe történő beavatkozásnak tartják az arcfelismerést. De míg az embereknek problémáik adódnak a technológiával, az állatokat különösebben nem izgatja. A vadon élőket pedig úgy tűnik, hogy végképp nem. Ilyen technikákat dolgoztak ki már csimpánzokra, makimajmokra és pandákra is.

Melanie Clapham, a Vancouver-szigeti (Brit Kolumbia, Kanada) Victoria Egyetem kutatója és munkatársai az állatok azonosításával foglakozó BearID projektjükben barnamedvékre fejlesztettek arcfelismerő modellt.

medve.jpg

A modell átlagban 84 százalékos pontossággal ismer fel egy-egy állatot. Négy komponensből tevődik össze: medvearc (bearface), medvechip (bearchip), medve-beágyazó (bearembed) és medve tartó-vektor gép (bearsvm, az svm, pontosabban SVM a support vector machine rövidítése).

Az első felismeri a medve arcát. A kutyákat hipszterré változtató, mélytanulással (deep learning) működő, szórakoztató eb-arcfelismerő, azokat bohókásan átalakító, például szemüveget és bajszot rájuk aggató Dog Hipsterizer alkalmazás módosított változatáról van szó. Az appot 132 medvéről készült 4675 fényképen gyakoroltatták, majd tesztelték.

medve0.jpg

A medvechip kicsiz átdolgozza, és kivágja a képet.

A harmadik komponens feladata az arcábrázolás kivitelezése. A fejlesztők a gyakorló adatsorból kivágott képeken trenírozták, hogy a különféle jegyeket ugyanazon a medvén hasonlónak, más medvén viszont különbözőnek lásson.

A Bearsym felcímkézi egy-egy állat megjelenítését. A lineáris tartó-vektor gépet az első és a harmadik komponens által generált ismertetőjegyeken, és ugyanazzal a gyakorló adatsorral tanították be. (Az SVM speciális neurális hálózat, de egyesek a tágabb és elméletibb statisztikus tanuláshoz sorolják. Feladata, hogy osztályozzon egy egyedet.)

Állatok olcsó technológiával történő követése, a populáció egészségi állapotának folyamatos megfigyelése sokat segíthet veszélyeztetett fajok fennmaradásában.

Clapham a helyszínen kísérletezett a modellel, és bizakodnak, hogy újabb kameramegoldásokkal nagyon sok medvét tudnak majd monitorozni.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr8316305532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása