Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Közösségi ötletbörze a koronavírus-járvány ellen

2020. december 21. - ferenck

A koronavírus elleni oltások ugyan elkezdődtek, viszont nagyon távoli még a pandémia vége. A vakcina mellett egyes kezdeményezések azonban visszaadják a reményt, hogy előbb, mint utóbb leszünk túl az egészen.

A nyílt forrású Covid Moonshot projekt gépi tanulással keres potenciális gyógyszereket a koronavírus ellen. Négyet azonosítottak, és hamarosan elkezdik a tesztelésüket. A vakcinával ellentétben, anitivirális kezeléssel nem a fertőzést előzik meg, hanem fertőzött személyeket gyógyítanak.

A brit PostEra vegyi startuppal együttműködő nemzetközi kutatócsoport márciusban indította el a projektet. Lényege, hogy közösségi ötletbörzével (crowdsourcing) terveznek a Covid-19 ellen hatékony gyógyszereket. Félig felügyelt mélytanulás (semisupervised deep learning) platformjuk segít eldönteni, hogy melyiket szintetizálják.

covid.jpg

A PostEra felhívására 14 ezer javaslat érkezett; harmincnál több ipari, felsőoktatási csoport, független laboratórium ezer vegyületet szintetizált a legígéretesebbek közül. A projekt vezetői ebből az ezerből választották ki négyet.

A molekulákon önkéntesek módosítottak, folyamatosan javítva a minőségükön, és minden egyes módosítás után elemezték, újraelemezték őket. Hatékonyságuk növekedését vizsgálták.

A laboratóriumi teszteken legalább egy vegyület megölte a vírust, és közben az emberi szövetekben sem okozott kárt.

A Covid Moonshot résztvevői nem kívánnak anyagi hasznot húzni a projekt eredményeiből. Ha a vegyületek sikeresen átmennek az állati teszteken, amelyekre 2021 közepéig kerülhet sor, jöhetnek az embereken végzett klinikai tesztek.

Ha azokon is „átmennek”, ingyenesen bocsájtják őket gyógyszer-gyártók rendelkezésére. A gyártást és az elosztást is önkéntes alapon végzik.

Az antivirális készítmények azért is nagyon fontosak, mert gyártásuk jóval olcsóbb, és terjesztésük is egyszerűbb, mint az oltóanyagoké. Mindaddig, amíg a világ lakosságának jelentős részét nem oltják be, ezekkel a készítményekkel tarthatjuk kordában a koronavírus-járványt.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr5716351158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása