Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Robot tölti fel a Volkswagen elektromos autóit

2021. január 06. - ferenck

A Volkswagen elektromos autókat emberi beavatkozás nélkül, autonóm töltő robot – valóban – működő prototípusát mutatta be. A német autógyártó már legalább egy éve foglalkozik a témával, viszont csak most demonstrálta, hogy robot tényleg képes kivitelezni a feladatot.

Maga a gép, a Mobil Töltő Robot jópofa szerkezet, egy „guggoló” masina, és ami még fontosabb: feltűnően hasonlít a Csillagok háborúja legendás droidjára, R2-D2-ra, olyan hangokat is ad ki, mint ő.

De miért van szükség rá?

vw.jpg

A fejlesztők ötlete, hogy a gép inkább nagy lakótelepeken, parkolóházakban töltse fel a járműveket, minthogy azokat speciális töltőállomásokra vezessük. Másik komoly előnye, hogy a méretes parkolókban és garázsokban nem kell felállítani több drága töltőpontot.

A robotot 25 kWh kapacitású elemmel működtetik, ő pedig 50 kWh gyorstöltésre képes. Gondot okozhat, hogy előbb a robotot kell feltölteni, és csak utána töltheti fel a járműveket. A fejlesztő mindenesetre nem lát problémát ebben, mert még így sem kell annyit várakozni, mint egy nyilvános töltőállomáson.

Sajtóközleményében a Volkswagen hangsúlyozza a robot teljesen autonóm működését.

„Önállóan végzi az elektromos autó feltöltését és a töltőaljzat fedelének kinyitásától a dugó csatlakoztatásáig és leválasztásáig, a vele folytatott kommunikációt is” – emelik ki.

Több autó egyidejű feltöltését egyébként pótkocsi, lényegében egy mobil energiatároló egység szintén elvégezheti.

A Volkswagen egyik főcélja a hatékony töltőinfrastruktúra kialakítása. Szerintük az egész szektornak ez az egyik legkomolyabb kihívása, amelyet minél előbb meg kell oldani. Elmondták, hogy a költséges egyedi intézkedéseket kerülő megoldásokban gondolkoznak.

Két fejlesztésük, a töltőrobot és a gyorsan átalakítható állomás ilyen megoldás. Bizakodnak, hogy az utóbbiakat már idén beüzemelik, és munkába állítják, az autonóm robotrendszer széleskörű beindítását viszont alaposan ki kell még értékelniük.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr416373064
süti beállítások módosítása