Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Gépek olvassák cégek éves pénzügyi beszámolóit

2021. január 26. - ferenck

Számítógépes rendszerek egyre fontosabb szerepet töltenek be a tőzsdéken. A Deutsche Bank becslése szerint 2020-ban a részvénykereskedés eladásaira és vásárlásaira vonatkozó döntések 80 százalékát automatizált programok hozták meg. Határidős kereskedéseknél a szám még magasabb, 90 százalék volt.

A vállalatok követik a tőzsdei példát.

Automatizált rendszerek sokkal több céges pénzügyi jelentést töltenek le, mint emberek – derül ki az Egyesült Államok nonprofit Nemzeti Gazdaságkutatási Hivatalának anyagából. Ez a tény egyben azt is jelenti, hogy a cégek gépek számára olvasható adatokat tesznek beszámolóikba, amelyeket programok számára is értelmezhetőre dolgoznak ki.

adatkivonatolas0.jpg

A szervezet közhasznú vállalatoknak az utóbbi ötven évben készült, az USA Értékpapír és Tőzsdei Bizottságának (SEC) leadott negyedéves és éves pénzügyi beszámolóit elemezte.

A SEC letöltés logját vizsgálva, a tanulmány szerzői a letöltött anyagokhoz kapcsolódó IP címek alapján határozták meg, hogy a kezdeményezés személytől vagy géptől indult. Kiderült, hogy az automatizált letöltések száma évről évre növekszik.

adatkivonatolas.jpg

2003-ban 360862, az összes 39 százaléka volt gépi kezdeményezés, 2016-ban viszont már a 78 százalékot jelentő 165 millió.

A géppel indított nagyszámú letöltés mögötti cégek sokkal valószínűbb, hogy beszámolóikat programok által is olvashatóvá teszik. Ezek a cégek, az ASCII szabványhoz ragaszkodva, elválasztják a táblázatokat a szövegektől, ügyelnek, hogy az értelmezéshez szükséges összes információ az anyagokban legyen. A nyelvhasználatnál ráadásul arra is vigyáznak, hogy az érzelemelemző modellek magas pontszámokat adjanak, pozitívan ítéljék meg anyagaikat, és így kerülik a negatív érzésekkel, bírósági tárgyalásokkal és a bizonytalansággal kapcsolatba hozható szavakat.

De miért fontos ez?

A tanulmányból kiderül, hogy minél könnyebben értelmezi egy számítógép a cég pénzügyi beszámolóját, annál gyorsabban kereskedik részvényekkel a jelentés közzététele után.

Már most is hihetetlenül gyors kereskedés, de a piacok még az eddiginél is nagyobb sebességre kapcsolnak. Az anyagoknak azonban van egy szépséghibájuk. Ha gépnek, ha embernek szánják őket, vigyázni kell a szépítések és a konkrét csalás közötti képlékeny határok figyelembevételével, hogy azokat még véletlenül se lépjék át.

A szabályozók, elemzők és a mesterségesintelligencia-szakemberek felelőssége óriási, ügyelniük kell arra, hogy vállalatok ne manipulálhassák téves adatokkal a piacot.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr3616400532
süti beállítások módosítása