Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Az Amazon figyelő szemei a fuvarosokon

2021. február 15. - ferenck

A mesterséges intelligencia sokféleképpen képes növelni a hatékonyságot és a biztonságot, de nagyon nem mindegy hogyan: a felhasználót gazdagítja valamivel, levesz róla terheket, vagy ellenkezőleg, elbizonytalanítja, bizalmatlanná teszi?

Az Amazon novemberben jelentős mértékben, 400 ezernél többre növelte áruszállító sofőrjeinek a számát. Eddig a SmartDrive gépilátás-rendszere figyelte folyamatosan a nagyobb távolságra tartó vezetőket, és „vigyázott”, hogy ne aludjanak el, ne terelődjön el a figyelmük. Nem egyedi eset, mások is élnek a mesterséges intelligencia lehetőségeivel, például a versenytárs United Parcel Service szintén okos technológiával, a Lytx DriveCam-mel monitorozza a sofőröket.

amazon_5.jpg

Az Amazon tovább finomítja a technikát, most már a jármű belsejében lévő kamerák figyelmeztetik az ellenőrzést végző személyeket, ha a sofőr veszélyesen viselkedik. Az online kereskedelem világvezető vállalata az ülések fölé szerelte a Netradyne Driveri rendszerét, amely jelez, ha a vezető olvas, nem kapcsolja be a biztonsági övet, a megengedettnél nagyobb sebességgel vezet, nem vesz tudomást jelzőtáblákról stb.

A gyorsulásmérővel és giroszkóppal kiegészített kamerák az utcát, a külső környezetet és a járműbelsőt egyaránt monitorozzák. A rendszer 16 nem biztonságos viselkedésformát tud azonosítani.

amazon0_5.jpg

Ha veszélyes magatartást érzékel, figyelmezteti a vezetőt, és azonnal videót küld róla az Amazonnak, A vezetők manuálisan tölthetnek fel potenciálisan problémás eseményeket, például a járműhöz túl gyorsan közeledő személyeket vagy megközelíthetetlen helyszíneket megjelenítő mozgóképanyagokat.

A Netradyne elmondta, hogy rendszerének használatával kétharmaddal csökken az összeütközések száma.

A Driveri megosztja az Amazon sofőrjeit. Többek szerint megsérti személyiségi jogaikat (privacy), feleslegesen nagy nyomást helyez rájuk, hogy megfeleljenek a cég agresszív szállításütemezésének.

Az Amazon rendszerét mások is bírálják. A New York Times és a BuzzFeed szerint a nyomásgyakorlás veszélyezteti a biztonságos vezetést, még több lehet a karambol és a halálos járműbaleset. Támogatói viszont a stresszes állapotban gyakori emberi hibák csökkenéséről beszélnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr8216425906
süti beállítások módosítása