Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

A számítási kapacitás nemzeti erőforrás

2021. február 22. - ferenck

A 37 tagországból álló, párizsi székhelyű Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet, az OECD 60 ország 300-nál több mesterségesintelligencia-szabályozási, stratégiai kezdeményezését katalogizálta. Mivel a rendelkezésre álló számítási kapacitások nagyon eltérnek, a döntéshozóknak látniuk kellene, hol van szükség a célok kivitelezéséhez fontos befektetésekre.

A kormányok folyamatosan foglalkoznak a szabvány mutatókat, például a GDP-t javító ötletekkel. A számítási kapacitásokat értékesítő vállalatok tevékenységükkel javítanak ezeken a mutatókon, és a kormányokat a mesterségesintelligencia-kutatásokat is segítő nagyobb infokom beruházásokra ösztönzik.
De mennyi számítógépes kapacitás áll egy-egy ország rendelkezésére MI-stratégiája sikeres megvalósításához? A kérdést az OECD megbízásából egy nemzetközi csoport igyekszik megválaszolni.

resources.jpg

A lehetőségek felmérése után, az állapotok pontos leírásával igyekeznek segíteni a racionális befektetésekben, és a leírásokból egy-egy ország azt is tudja, hogyan áll a többihez képest.

Az Nvidia elnöke, Keith Strier által vezetett munkacsoportban harmincan, döntéshozók, kutatók, hardver-szakértők és adatközpontok működtetői dolgoznak. A projekt az OECD MI-rendszereket csoportosító, megbízható MI-k fejlesztésében segítő, az MI-politikához iránymutatást kialakító One AI kezdeményezésének része.

resources0.jpg

Keretet dolgoznak ki a nemzeti és regionális feldolgozó-kapacitások összehasonlításához, méréséhez (benchmarking). Mihelyst elkészültek vele, minden egyes országot górcső alá vesznek. Kormányzati ügynökségekre, nemzeti mesterségesintelligencia-felhőinfrastruktúrákra fognak összpontosítani. A katonai kapacitásokkal, a kereskedelmi szolgáltatásokkal és a vállalati, szolgáltatói maghálózatokhoz belépési pontot biztosító éleszközökkel (edge devices), például routerekkel, routing kapcsolókkal stb. nem foglalkoznak a projektben.

Egyelőre nem tudni, hogy az állami és a magánszféra közötti együttműködések, például a Google és a szaúdi állami olajvállalat Aramco nagyobb cégeknek felhőinfrastruktúrát biztosító partnersége a vizsgálódás tárgyát képezik, vagy sem.

Az OECD által eddig kidolgozott mesterségesintelligencia-alapelveket 2020 júniusában (a tagoknál többen) 40 ország írta alá.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr9716433778
süti beállítások módosítása