Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Hadakozó drónok

2021. március 16. - ferenck

A technológiai fejlődéssel egyre kritikusabb kérdéssé válik, hogy mesterséges intelligencia milyen kereteken belül, meddig használható katonai célokra. A fejlesztőkre nagy nyomás nehezedik, és mindaddig amíg nem szabályozzák drasztikusan, akár tiltással is az ezirányú munkákat, folyamatosan merülnek fel problémák. A „gyilkos MI-t” tervező, kidolgozó cégeknek nagyon észnél kell lenniük.

Az Egyesült Államok hadserege és technológiai ipara régóta együttműködik, számtalan közös projekten vannak túl. Az utóbbi években viszont nagy infokom cégek, például a Google, a Microsoft és a Salesforce a hadügyminisztériummal és a nemzetbiztonsággal való munkák miatt alkalmazottaktól, feltalálóktól és a nyilvánosságtól is komoly bírálatot kaptak. A felháborodás miatt a Google több védelmi szerződést törölt.

Egyes kockázati tőkebefektető csoportok eleve elutasítják a fegyverrel felszerelhető, fegyverként használható mesterséges intelligenciák fejlesztésének finanszírozását. Mások, például az Andreesen Horowitz, a Founders Fund vagy a General Catalyst viszont támogatják a honvédelemre összpontosító tech startupokat, mint az Anduril.

dronok0_2.jpg

Helyi és nemzetközi kezdeményezések, például a Kampány a gyilkos robotok megállításáért elég hatékonyak, elsődleges céljukat, az autonóm fegyverek globális betiltását viszont még nem sikerült elérniük.

Eközben egyre több drónfejlesztő startup gondolkozik hadiipari ügyfelekben, és meg is találják őket. Az Anduril mellett például a Shield AI és a Teal kifejezetten hadászati műveletekre fejleszt autonóm légi járműveket. Egyelőre egyiket sem fegyverezték fel, de egyes vállalatok már jelezték: szerepel a terveikben.

A mesterséges intelligenciával működő „újhullámos” drónokat elsősorban olyan műveletekre dolgozzák ki, mint a felderítés és kereső-mentőakciók.

Az Anduril Ghost (Szellem) fedélzeti számítógépe szenzorikus adatokat olvasó, objektumokat felismerő és navigáció-vezérlést végző mesterséges intelligenciával működik. A gép számos eszközzel, például rádió adóvevővel, megfigyelő rendszerrel szerelhető fel. A cég drónjait a brit haditengerészet már használta, és az amerikai hadsereg is teszteli őket. (Maga az Anduril név is árulkodó: Aragorn kardját hívták így A gyűrűk urában.)

A Shield (Pajzs) AI többek között épületbelsőket feltérképező, kémveszélyre figyelő Nova nevű drónját, egy kvadrokoptert most fejlesztik. A vállalat megerősítéses tanuláson alapuló rendszert dolgozott ki drónok gyakoroltatására.

A Golden Eagle (Arany Sas) Tear kvadrokoptere szintén megfigyelési feladatokat végez. A célpontokat a drón infravörös és látható fényű kamerákkal azonosítja és követi.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr6916460202
süti beállítások módosítása