Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Az üzleti világot is meghódítja a mesterséges intelligencia

2021. március 18. - ferenck

A Stanford Egyetem éves MI Index beszámolói a mesterséges intelligencia aktuális trendjeit dokumentálják, a legújabb például magánszektorbeli térhódítását és az USA dominanciájának eltűnését emeli ki. Az anyagok akadémiai kutatások, befektetői iratok és más források felhasználásával készülnek.

A mostani indexből többek között megtudjuk, hogy a koronavírus-járvány visszafogó hatása ellenére, magánbefektetők 2020-ban 9,3 százalékkal több támogatást adtak mesterséges intelligenciával kapcsolatos k+f tevékenységre, mint 2019-ben. A leglátványosabb növekedés, érthető okból, a gyógyszerfejlesztésben tevékenykedő MI-knél tapasztalható, a 2019-es 2,5 milliárd dollár 2020-ban közel meghatszorozódott (13,8 milliárd). A szakterületi rangsorban az önvezető autóké a második, az oktatási alkalmazásoké a harmadik hely.

A magánszektor növekvő érdeklődése azért is fontos, mert így több praktikus alkalmazás várható, a kutatások nagyobb eséllyel hasznosulnak mindennapi termékekben.

aibusiness.jpg

Ezt a trendet erősíti, hogy az észak-amerikai friss MI PhD-sek 65 százaléka akadémiai vagy kormányzati közeg helyett inkább magáncégeknél választott állást. Összehasonlításként: 2010-ben a 44 százalékuk döntött így.

2020-ban Kínában végezték a legtöbb MI-kutatást, leggyakrabban kínai tanulmányokra hivatkoztak. Ezzel szemben az Egyesült Államok indította a legtöbb egyetemi és mesterképzést, ugyanakkor az USA-ban PhD-ző diákok közel két harmada külföldi volt.

Amerikai kongresszusi és szabályozási beszámolókban, a 2019-20-as ülésszakban 486 alkalommal említették a mesterséges intelligenciát, ami az előző ülésszakhoz képest háromszoros növekedés volt. Ez azt is jelenti, hogy a technológia jövőjében nyilvánvalóan nagyobb szerep jut a törvényhozóknak.

Nem minden mutató pozitív, mert a világ számítástudományi egyetemein a hallgatóknak csak a 16 százaléka nő, például Észak-Amerikában az utóbbi tíz esztendő PhD-jeinek mindössze 18 százaléka nőké. Egy másik elgondolkoztató szám: 2019-ben az afroamerikaik és a hispanoamerikaik az új PhD-sek mindössze 2,3 és 3,2 százalékát adták.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr8116466986
süti beállítások módosítása