Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Madárgyilkos drónok

2021. május 20. - ferenck

Madarak komoly veszélyt és kockázatot jelenthetnek repülőterekre, zavarhatják a légi irányítást, repülőgépek balesetmentes közlekedését, például a le- és a felszállásukat. Akármennyire hihetetlen, a múltban okoztak már összeütközést, kényszerleszállást stb.

Úgy tűnik, hogy nem sokáig „garázdálkodhatnak”, mert az amerikai hadsereg ellentámadásba lendül.

usarmy0.jpg

A Pentagon ugyanis, a potenciális katasztrófákat megelőzendő, mintegy 50 millió dollárt szentel a repterek körüli szárnyasok problémájának nem kifejezetten állatbarát megoldására. Autonóm drónokat fejlesztenek, amelyek lokalizálják madarak környéken lévő fészkeit, és megakadályozzák a madárgyerekek kikeltését.

A US Navy és a Hitron Technologies közös fejlesztésű gyilkos gépeit most tesztelik egy laborban. A helyszíni teszteket még engedélyeztetni kell, amelyek és a technológia későbbi alkalmazása ellen nyilvánvalóan az állatvédőknek is lesz néhány szavuk.

usarmy.jpg

A gépek madárfészkeket fognak kutatni, vadásznak majd rájuk, és a fiókák kikeltését megakadályozó, speciális olajjal fújják be a tojásokat. Az olajozás nevű eljárás lényege, hogy a tojásokat élelmiszeripari olajjal vonják be, blokkolják a héjban lévő pórusokat, lukacsokat, és az embriók nem jutnak oxigénhez. Maguk a tojások nem pusztulnak el, és így a szülők – az érvelés alapján – motiváltak maradnak, hogy újabb fészkeket rakjanak.

A fejlesztők szerint, ha a drónok precízen végzik a munkájukat, a módszer humánusnak tekinthető, és a madárpopuláció is jobban ellenőrzés alatt tartható, szabályozható.

Viszont egyáltalán nem biztos, hogy az autonóm drónok eredményesen be tudják olajozni a tojásokat. A módszer ugyanis csak akkor működik, ha teljes egészüket, az alsó részüket is bevonják az anyaggal.

„Az eljárás felnőtt madarak egészségét is veszélyeztetheti” – nyilatkozta Graham White, a brit Madárvédő Királyi Társaság ökológiai vezetője, majd hozzátette, hogy a fészkek megtámadása madarak és drónok közötti harcot robbanthat ki: „felnőtt sirályok, saját magukat és a gépet is kockáztatva, nagy valószínűséggel megtámadják a drónt.”

A drónok lehet, hogy humánusak, de még jobb lenne, ha a Pentagon nemcsak ember-, hanem állatbarát technológiával is próbálná a madarakat távol tartani a repterektől.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr2916565022
süti beállítások módosítása