Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Vulkánok segítik El Salvadort a bitcoin-bányászatban

2021. június 24. - ferenck

Június 9-én a közép-amerikai El Salvador a világ első országaként, nemzeti fizetőeszközként fogadta el a bitcoint, ezentúl tehát üzleteknek el kell fogadni, ha valaki a kriptovalutával fizet, és az állampolgári adóterhek is leróhatók bitcoinban.

Egy nappal később Nayib Bukele, az ország elnöke már arról tweetelt, hogy utasított egy állami tulajdonban lévő, geotermikus energiával foglalkozó vállalatot: tegyék lehetővé a kriptovaluta nagyon olcsó és környezetbarát bányászatát.

vulkan0.jpg

„Száz százalék tiszta, száz százalék újrahasznosítható, nulla százalék károsanyag-kibocsátás” – fogalmazott, az El Salvadorban található sok vulkánra utalva.

A kriptovalutáknak több előnyük van a fizikai formátumú pénzzel szemben, például rendkívül nehezen hamisíthatók, és biztonságosak a tranzakciók. Ugyanakkor nagyon komoly hátrányuk az a folyamat, ahogy a tranzakciókat rögzítik, és az új egységeket bevezetik a forgalomba.

vulkan.jpg

Ez a folyamat a bányászat. Döbbenetesen energia-intenzív, számítógépeknek elképesztően nehéz matematikai feladványokat kell megoldaniuk. Egy év alatt több áram megy el rá világszinten, mint Argentína éves energiafogyasztása – állapították meg a Cambridge Egyetem kutatói.

Ennek az energiának a túlnyomó többsége szenet kibocsátó fosszilis üzemanyag. Számszerűsítve: a bitcoin-bányászat évente kb. 37 megatonna széndioxidot generál.

A geotermikus energia földből kinyert hő, El Salvadorban ez az energia a vulkánokból jön. Becslések szerint az országban lévő lehetőségek kétharmada kihasználatlan. Így pedig a bitcoin hivatalos fizetőeszközzé tételével a kriptovaluta, a lakosság és a környezet is jól jár.

A bitcoin állami szintű legitimálásával tartalékvalutává válik, a salvadori példát mások is követhetik. Arról a tényről se feledkezzünk meg, hogy El Salvador Észak- és Közép-Amerika legszegényebb országa, és a bányászok tevékenységükért kapják a kriptovalutát. Ha viszont a „bányászlétesítmények” tiszta és olcsó geotermikus energiával fognak működni, az ország globális bányász-csomóponttá válhat, amivel nyilvánvalóan a gazdaság is fellendül.

Kérdés, hogy a salvadoriak hogyan viszonyulnak majd a stabilnak egyáltalán nem nevezhető kriptovalutához, tényleg használják, vagy minden marad a régiben, azaz ugyanúgy dollárral fizetnek, mint eddig.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr3616600632
süti beállítások módosítása