Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Gépi látással vizsgálják az ősrégi kerámiákat

2021. június 29. - ferenck

A mesterséges intelligencia komoly segítséget nyújt régészeknek eltűnt civilizációk felfedezésében, leletek értelmezésében, munkájukat jelentős mértékben felgyorsítja.

Madagaszkár és az Egyesült Államok felett, repülőről rögzített, lidarral érzékelt adatokat értelmezve, egy MI több ősi települést fedezett fel. Hasonló módszerrel, egy másik MI légi felvételek alapján azonosított földalatti sírokat. Más modellek pedig ókori perzsa feliratok fordításában segítenek.

pottery.jpg

Egy régész sok év tanulás és gyakorlat után ismeri fel az antik kerámiákon szereplő mintázatokat. Munkáját nehezíti, hogy ugyanarról a töredékről gyakran teljesen eltér a kollégák véleménye.

A gépi tanulás, mélytanulás (deep learning) segíthet az eltérő vélemények megítélésében, hozzátehet az igazság kiderítéséhez.

pottery0.jpg

Az Észak-Arizonai Egyetemen régi cserépedények és más kerámiák töredékein különböző stílusokat és korokat azonosító gépitanulás-modellt fejlesztettek. Az ImageNet adatsoron gyakorló ideghálókkal kezdték, amelyeket aztán finomhangolták, hogy megállapítsák a kerámiadarabok hozzávetőleges keletkezési idejét.

Az Egyesült Államok délnyugati részén gyűjtött kerámiákról készült 3064 fényképpel dolgoztak. A fotókat négy szakértő címkézte fel. Összesen kilenc periódusba tartoztak, 825 és 1300 között. Többségi véleményt kellett kialakítaniuk az összes képről, hogy mit ábrázolnak. A feljavított adatsorba végül 2407 fotó került.

pottery1.jpg

Minden egyes gyakorlókör után véletlenszerűen zsugorították, elforgatták, felnagyították stb. a képeket, így akarták még robusztusabbá tenni az adatokat. A modell által legfontosabbnak tartott jegyeket hőtérképekkel is kiemelték. Az ilyen hőtérképek nagyon komoly segítséget nyújthatnak a következő régészgenerációknak.

A modell a teszteken többtízezer címkézetlen töredéket osztályozott. Két szakértőnél jobb, kettővel nagyjából azonos eredményt ért el.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr7716605462
süti beállítások módosítása