Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Megmondja a varázsszőnyeg, hogy mit fogunk csinálni

2021. július 02. - ferenck

Napi rutintevékenységeink jelentős részében, például ha sétálunk vagy tornászunk, testünk érintkezik a talajjal. Közben rengeteg adat generálódik, és a belőlük kinyert információk sokat segítenek emberek mozgásának jobb megértésében.

Ezekből a tényekből kiindulva, az MIT (Massachusetts Institute of Technology) kutatói megalkották Aladdin varázsszőnyegének repülni és beszélni ugyan nem tudó, viszont mozdulatainkat előrejelző, változatos – egészségügyi, intelligens otthon, játék stb. – alkalmazásokkal kecsegtető modern változatát.

szonyeg.jpg

Korábban próbálkoztak már hasonlókkal, de azok különböző, akár boltokban is beszerezhető kamerákkal működtek, és a használatuk komoly személyiségi jogi (privacy) kérdéseket vetett fel.

Az MIT-kutatók csak a rendszer gyakorlását biztosító adatsort alakították ki kamerákkal, és csupán bizonyos tevékenységeket rögzítettek, így ismerte meg a mozgásokat, ülési pózokat stb.   

A szőnyegbe több mint kilencezer tapintásalapú szenzort ágyaztak be. Ahhoz, hogy a rendszer egy 3D pózra következtessen, az adott személynek a szőnyegen kell tartózkodnia, valamilyen mozgást kell végeznie – immáron kamera nélkül, mert az érzékelők elegendők, a mély idegháló kizárólag az általuk gyűjtött adatokkal dolgozik, belőlük állapítja meg, hogy például felülünk, behajlítjuk a lábunkat stb.

Az olcsó és méretezhető szőnyegbe a szenzorok mellett mozgásra érzékeny fóliát, az elektromosságot vezető szálakat integráltak. Minden egyes érzékelő elektromos jellé alakítja a lábunk és más testrészeink által kifejtett nyomást, és mivel a rendszert megtanították a taktilis és a vizuális adatok, például egy hőtérkép és a kapcsolódó videó szinkronizálására, a modell kikövetkezteti a mozdulatot.

A teszteken 97 százalékos pontossággal csoportosította a mozgásokat, amelyeket – az előzetes vizuális tréninget követően – színtisztán taktilis (tapintás-/érintésalapú) adatokból ismer fel. A szőnyegre a rá nehezedő nyomásból törvényszerűen a hozzá legközelebbi testrészeket érzékeli leginkább, így például a lábujjakkal pontosabb eredményeket ér el, mint a felsőkarral.

Egyelőre egyetlen felhasználóval boldogul. A továbbiakban szimultán több-felhasználós móddal szintén kísérleteznek, és az adatokból az illetők magasságára, testsúlyára is kell majd következtetnie.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr4716609568
süti beállítások módosítása