Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Mesterséges idegháló segíti az ingatlaneladást

2021. július 21. - ferenck

A 2006-ban korábbi Microsoft-vezetők által alapított Zillow az amerikai ingatlanüzlet egyik meghatározó online piactere. A cég most a házak értékét felbecsülő mesterséges ideghálóval újított.

Az ideghálóra épülő rendszer egy százalékra csökkentette az első becslések és a tényleges eladási ár közti különbséget, és a hibaráta-átlag is nagyon alacsony. A felújított – egyébként 2006 óta használt – Zestimate hamarosan elérhető lesz online.

home.jpg

A korábbi változat közel ezer nem gépitanulás-alapú algoritmussal dolgozott. Az algoritmusok egymástól függetlenül, önállóan végezték a munkájukat, mindegyiket más helyi piacra alakították ki.

Az új hálózat országszerte 104 millió lakás értékét becsüli fel naponta, és a becsléseket minden nap frissítik.

home0.jpg

Egy globális modell jobban teljesíthet, mint a lokális modellek együtt. Az egyik ok, hogy a lokális, egy-egy adott kisebb területen történő lakáseladások ritkábbak – jelentette ki a Zillow egyik képviselője.

A teljesen egymáshoz kapcsolt, több rétegből álló rendszer egyrészt megtanulja a helyi mintákat, másrészt nemzeti szinten is dolgozik velük. Inputként a telekméretet, négyzetmétereket, szobák számát, az épület korát, a környéket, adóhatósági adatokat, régebbi és napi piaci árakat, a szomszédos ingatlanok méretét, és ha aktuális, a vízparttól való távolságot használja.

A Zestimate-hez korábbi modellek, például az értéket növelő (márvány részeket, rozsdamentes acélból készült háztartási gépeket stb. ábrázoló) képeket elemző gépilátás-rendszer is tartozik.

A cég február óta mintegy 900 ezer lakáshoz használta az idegháló becsléseit. Mivel az új rendszer pontosabb, a szám minden bizonnyal folyamatosan emelkedni fog. Eladónak és vásárlónak is komoly segítségét nyújt, csomó papírmunkától kíméli meg őket.

A Zillow más mesterségesintelligencia-megoldásokkal is foglalkozik, például jogi dokumentumok elemzéséhez fejlesztenek természetesnyelv-alapú keresőrendszert.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr6016617918
süti beállítások módosítása