Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Viszlát, robotok!

2021. augusztus 26. - ferenck

A 2015 decemberében, többek között Elon Musk részvételével alapított, független San Franciscói OpenAI kutatólaboratórium – a Google-hoz tartozó londoni DeepMind legnagyobb vetélytársa – a kezdetek óta a „barátságos mesterséges intelligencia” koncepciót promótálja, fejlesztései is deklaráltan ebben a szellemben történnek. (2018. február 21-én Musk lemondott az igazgatótanácsban betöltött szerepéről, azóta csak adományozóként van köze a szervezethez.)

A labor 2019-ben különleges, a Rubik-kockát bámulatos gyorsasággal helyesen kirakó robotkart mutatott be. Most, két évvel később viszont bejelentették a kart fejlesztő csoport megszűnését. Ráadásul a labor robotikai programja nem is a nyári hónapokban, hanem tavaly októberben fejeződött be.

viszlat_botok.jpg

A tényt a mesterségesintelligencia-fejlesztő eszközökkel foglalkozó, szintén társalapító Wojciech Zaremba közölte a sajtóval. Elmondása alapján az OpenAI robotikai fejlődését az adathiány akadályozta.

A cég célja az emberi értelemmel azonos szintű általános mesterséges intelligencia (artificial general intelligence, AGI) megvalósítása. Zaremba szerint közelebb jutnak hozzá, ha robotika helyett más megközelítésekre, például a megerősítéses tanulásra (reinforcement learning) és az ember részéről érkező visszacsatolásokra összpontosítanak.

Az OpenAI korábban szimulációs környezetet alakított ki robotoknak, gyakoroltatásukhoz pedig megerősítéses tanulásalapú eszközcsomagot és más speciális technikákat dolgoztak ki.

Nincsenek egyedül, mert a kutatásfejlesztés egyre magasabb költségei a robotika iparág több neves szereplőjének okoznak komoly gondokat. A Honda bezárta Asimo leányvállalatát, a Rethink Robotics a boltját számolta fel, az utóbbi évek leglátványosabb eredményeit jegyző Boston Dynamicsnál tulajdonosváltás volt tavaly, a SoftBank 1,1 milliárd dollárért eladta a céget a Hyundainak.

Ha egy robotflotta képtelen elég adatot generálni, ez annak a jele, hogy az algoritmusok mennyire adatéhesek. De arra is emlékeztet, hogy a bámulatos fejlődés ellenére, egyelőre messze vagyunk az emberi szintű mesterséges intelligenciától.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr3316637352
süti beállítások módosítása