Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

A jövő okos városát építi az Amazon

2021. szeptember 02. - ferenck

Az Amazon 2018-ban jelentette be második székházának építését. A helyszín Észak-Virginia, az ottani Crystal Cityt már át is nevezték National Landing-re (nemzeti leszállás/földetérés), az üres irodák sivár közegét csúcstechnológia vezérelte, fenntartható és fejlett urbánus környezetté alakítják át.

2018 óta üzleti csoportok és fejlesztők, köztük a legismertebb amerikai telekommunikációs vállalat, az AT&T és az ingatlan-befektető JBG Smith is dolgoznak az okosváros-projekten.

national_landing.jpg

Közel 6,5 kilométeres, irodákból, lakó- és kereskedelmi célú épületekből és persze az Amazon második székházából álló körzetben alakítanak ki robusztus 5G hálózatot. A gyors internetkapcsolat a szenzorokkal, mesterséges intelligenciával, dolgok internetével (Internet-of-Things, IoT) működő város alapja, ahol minden high-tech csodát meg fogunk találni: önvezető autókat, a levegő minőségét is mérő „okos” közvilágítást, az egészségügyben dolgozó, például a betegek gyógyszerellátását figyelő robotokat stb.

National Landing az innováció élő laboratóriumává, urbánus fejlesztések tesztterepévé válhat. A járvány utáni valóságban, az irodai dolgozók hibrid munkavégzéséhez alkalmazkodva, a lakosok is élvezhetik a következőgenerációs 5G technológiák előnyeit. A munka virtualizálódásához egyértelműen jobb hálózati kapcsolat és gyorsabb internet szükséges, a fejlesztésekhez pedig figyelembe kell venni, hogy nemcsak irodákban, hanem otthon is dolgozunk.

national_landing0.jpg

Az AT&T 2022 első felében kezdi telepíteni a növekvő szükségletek szerint folyamatosan bővíthető hálózati infrastruktúrát. A kivitelezésben érintettek bizakodnak, hogy az okos város magához vonzza az innovációt és természetesen befektetők sokaságát.

A Virginia Tech máris építkezik, az Amazon pedig potom 2,5 milliárd dollárért kétspirálos üvegtornyot – irodaházat – húz fel a területen. Terveik alapján National Landing az Egyesült Államok „legösszekapcsoltabb” településévé válik.

Okosváros-terveken a világ más pontjain is dolgoznak. A Toyota nemrég kezdett bele a Fuji lábához tervezett Woven Citybe. A vállalat profiljából következik, hogy a település az autonóm járművek tesztlaboratóriuma lesz.

Az ohiói Columbusban viszont újragondolják a 2016-ban indított hasonló projektet, az Alphabet (Google) pedig leállította a torontói vízpartra szánt okos várost. Mindkét esetben a pandémia miatti bizonytalan gazdasági helyzetre hivatkoznak.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr3216641154
süti beállítások módosítása