Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

A dolgok internete és az intelligens eszközök 2024-ben

2023. november 16. - ferenck

Az év vége felé közeledve egyre több előrejelzés jelenik meg 2024-ről, hogy mi várható jövőre az infokommunikációs technológiák világában. Az egyik legismertebb jövőkutató, Bernard Marr folyamatosan publikál anyagokat a holnapról, most a dolgok internetét (IoT) és az intelligens eszközöket (smart devices) vette górcső alá.

2024 végéig több mint 207 milliárd eszköz lesz az IoT által összekapcsolva, a szám folyamatosan emelkedik, különösen, ha hozzáadjuk a számítógépeket, okostelefonokat, ráadásul mesterséges intelligenciával kiegészülve, egyre gyakrabban lesznek képesek autonóm döntéshozásra.

smart_devices_1.jpg

Az üzleti világ elég jól kihasználja az IoT lehetőségeit, és magánemberként is mind inkább hozzászokunk a viselhető (wearable) technológiákhoz. Ez a trend nyilván jövőre sem fog lassulni. De mi más várható még?

Mivel az MI-vel is végrehajtott cybertámadások veszélye nő, az érintett cégek még nagyobb figyelmet szentelnek az IoT biztonságnak és adatvédelemnek.

Állapotfigyelő és más eszközök révén, az IoT jó ideje megjelent az egészségügyben, 2024-ben viszont a generatív MI-vel hatványozottabban összekapcsolják ezeket a technológiákat, így pedig felgyorsul az adatfeldolgozás. A 2023-as 150 milliárd dolláros IoT egészségügyi piac 2028-ra elérheti a 289 milliárd dollárt.

Az IoT-hoz kapcsolódó eszközök intelligensek is lehetnek, de egyelőre az összekapcsoltságon van a hangsúly. Az MI-vel, gépi tanulással felerősített IoT (AIoT) fontos változásokat hoz, mint ahogy a generatív MI viselhető technológiákban, például okosórákban és fitneszkövető kütyükben való megjelenése is.

Az MI a peremszámításokban (edge computing) szintén meghatározó szerephez jut, ráadásul az 5G is egyre inkább jelen lesz, azaz a három technológia közös nevezőre kerül.

Az IoT a kereskedelemben szintén terjed, bár nem minden kezdeményezés sikeres. A fenntarthatóságra való törekvés és a körkörös gazdaság elveinek érvényesülése viszont annál inkább, és ez 2024-ben is így lesz, sőt…

A járművek közötti (Vehicle-to-Vehicle, V2V) kommunikáció, az IoT és a digitális ikrek kapcsolatának erősödésére, az agy-számítógép interfészekben történő megjelenés első jeleire is számíthatunk 2024-ben.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr2718246763
süti beállítások módosítása