Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Kvantumszámítások ihlette algoritmus segít eltávolítani az űrhulladékot

2021. szeptember 06. - ferenck

A Glasgowi Egyetem, a Fujitsu és a műholdas szolgáltatásokkal és fenntarthatóságukkal foglalkozó Astroscale közösen dolgoztak egy, az űrhulladék eltávolításáról szóló, az Egyesült Királyság űrügynöksége által támogatott projekten.

Hat hónap alatt fejlesztettek hatékonynak tűnő módszert. Mesterséges idegháló-alapú algoritmusuk gyorsan megtervezi a műholdak által generált hulladékok aktív eltávolításához szükséges pályát, amellyel fontos optimalizációs problémákat igyekeztek megoldani. Ezek nélkül nehéz űrutakat kidolgozni.

Jelenleg 2350 nem működő műhold van Föld körüli pályán, az űrfigyelő hálózatok több mint 28 ezer hulladékot tartanak számon. Az űr „megtisztításához” gondosan ki kell választani, hogy melyikeket és mikor gyűjtik össze. A küldetéstervhez a Fujitsu kvantumalapú rendszere optimalizálta, tehát minimalizálta az üzemanyag-felhasználást és a használaton kívüli eszközök visszaszállítási idejét.

fujitsu.jpg

Az ideális útvonal megtalálásával nagyon sok idő és pénz spórolható meg, ami azt is jelenti, hogy a küldetés pénzügyi szempontból is életképes, kivitelezhető.

„Kockázatos űrobjektumok folyamatos megfigyelése nélkülözhetetlen a kommunikációs eszközöktől a műholdak navigálásáig, a fontos szolgáltatások fenntartásához. Ez az egyik első kvantumszámítások inspirálta, mesterséges intelligenciával működő, az űrhulladékok által okozott problémát megoldó kezdeményezés. Nem valószínű, hogy az utolsó” – nyilatkozta az űrügynökség figyelő- és követőrészlegét vezető Jacob Geer.      

A projekt szerves része volt az Astroscale törmeléktárgyakat egyetlen szolgálati műhold segítségével eltávolító ELSA (End-of-Life Services by Astroscale) programjának.

Ellen Devereux (Fujitsu) szerint nemcsak a költséghatékonyságról van szó, hanem a közös munka azt is megmutatta, hogy optimalizációs feladatokhoz mennyire hatékony a kvantumszámítások és a mesterséges intelligencia együttes használata.

„Most már jobban ismerjük a bennük rejlő lehetőségeket, és nagyon várjuk a technológiák jövőbeni űralkalmazásait” – mondta.

A projekt felhő-infrastruktúráját, gépitanulás-eszközöket és szolgáltatásokat az Amazon biztosította.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr5216642196
süti beállítások módosítása