Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Jön Astro, az Amazon házőrző robotja

2021. október 13. - ferenck

Különleges robotot mutatott be az Amazon. Az Astro nevű szerkezet kvázi járőrözi a felhasználó lakását, figyeli, nincs-e ott idegen személy, és természetesen figyelmeztet, ha veszélyt észlel.

Feltérképezi a lakásunkat, és arcfelismeréssel dönti el, hogy ismerőst vagy veszélyforrást lát. Zenéket játszik le, telekonferenciát bonyolíthatunk rajta, beépített tárolóterében kisebb tárgyakat el tud vinni a lakás másik végébe.

amazon_astro.jpg

Az Alexa platformra épül, ugyanazzal a hangfelismerő szoftverrel működik, úgy tervezték, hogy alaposan megismerje a felhasználó lakását, szokásait. Másrészt, ugyanahhoz a biztonsági rendszerhez kapcsolódik, mint a szintén Amazon-termék Ring kapucsengő.

Minden szoba optimális pozícióját térképezi fel, hogy a legkönnyebben észlelje a betolakodókat és más veszélyforrásokat, például tüzet. Megállapítja, hogy a lakás mely részei túlzsúfoltak, és ezért nem árt elkerülni azokat.

amazon_astro0.jpg

A felhasználó megismerteti vele az ott élők és a gyakori vendégek arcát, hangját. Szükséges is ismernie őket, mert minden belépő személyt követ. A követéshez mikrofonokat és a teste fölé emelkedő teleszkópos kamerát használ. Ha ismeretlen személyeket észlel, követi őket, és minden helyiségben a számára legideálisabb pontról figyeli a tevékenységüket. Ha akarjuk, természetesen leállíthatjuk a járőrözést, de el is indíthatjuk, mint ahogy kijelölhetünk a robot számára „tiltott” helyiségeket is. 

A nagyvállalat még erre az évre ígéri Astro kereskedelmi forgalmazását, 999 dollárba fog kerülni. A kiszivárgott dokumentumok alapján elég sok személyiségi jogi (privacy) kérdés merülhet fel vele kapcsolatban. Bűnüldöző szervek például a tulajdonos helyett akár közvetlenül az Amazontól is kérhetik, hogy bocsássa rendelkezésükre az Astro által rögzített anyagokat. De magát a gépet is felhasználhatják jogilag megkérdőjelezhető műveletek elvégzésére, mint ahogy például az egyébként sikeres, tavaly 1,4 millió példányban eladott Ringgel is megtették már.

Az Astro fejlesztésében részt vett több szakember szerint a gép egyelőre gyengécske, hajlamos legurulni a lépcsőn, ráadásul a személyazonosítás is gyakran pontatlan. Máskülönben a Ring logikus folytatásának tűnik, kérdés, tényleg akarjuk-e, hogy egy robot – és a fejlesztő nagyvállalat – ennyire megismerje otthonunkat, szokásainkat.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr9716716484
süti beállítások módosítása