Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Mesterséges intelligencia csökkenti az idősekre leskelődő veszélyeket

2021. november 11. - ferenck

Automatizált rendszerek sokféleképpen javíthatják az idősgondozás minőségét.

Az Egyesült Államokban több mint kétezer idősotthon és idős személyekkel foglalkozó más létesítmény használja a VirtuSense Balance diagnosztikai rendszert, hogy az érintetteket megmentse a felesleges és nem egyszer végzetes kimenetelű esésektől.

usa_idosek.jpg

Az ilyen esések miatt évente többezren halnak meg, többmillióan szenvednek balesetet. A kockázatok azonosításával életek menthetők meg, a gondozók hatékonyabban használhatják ki az idejüket.  

A rendszer kockázatos, potenciálisan eséshez vezető testtartások és  mozdulatok azonosításával segít specialistáknak. Infravörös fénnyel szkenneli le a mozdulatsorokat kivitelező személyeket, majd a pózokat detektáló modell elemzi a pozíciójukat.

usa_idosek0.jpg

Az egyensúlyteszt megméri, hogy az adott személy mennyire imbolyog, miközben elvileg egyenesen áll. A testtartás-teszttel a járás tempóját, a térdek által bezárt szögeket, a lépések hosszúságát becsülik fel.

A funkcióteszteken a rendszer változatos ülő, álló és járótevékenységeket elemez.

Végül összehasonlítja az adott személy inputjait korcsoportjának átlagával, majd pontozza az elesés kockázatát, és az egészségügyi dolgozóknak a mobilitást javító tanácsokat is ad.

Más mesterségesintelligencia-alapú rendszerek szintén végeznek az idősek életminőségét javító tevékenységeket. A CarePredict hordozható eszköz az illető tevékenységét monitorozza, és figyelmezteti a gondozókat, ha „páciense” nem eszik, vagy nem alszik jól. A People Power Family szenzorokkal figyeli, hogy az otthon élő személyek ne essenek el. Későéjszakai tevékenységükre és váratlan jövés-menésükre összpontosít. Egy modell megtanulja minden egyes páciens szokásait, és figyelmezteti az orvost, ha az illető viselkedése nagyon erősen eltér a megszokottól.

Egyértelmű, hogy a mesterséges intelligencia nagyon fontos szerepet fog játszani ezen a területen.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr9716690910
süti beállítások módosítása