Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

A világűrből előrejelzi az alultápláltságot egy mesterséges intelligencia

2022. június 03. - ferenck

A mikrotápelemek – vitaminok és ásványok – hiánya világszerte több mint kétmilliárd embert, köztük 340 millió gyereket veszélyeztet, és súlyos egészségügyi következményekkel járhat. A hatékony kezelés előfeltételéhez, a korai diagnózishoz viszont költséges és időigényes vérvételek és tesztek kellenek.

Egy új kutatásból kiderült, hogy létezik hatékonyabb megközelítés is.

Elizabeth Bondi, a Harvard Egyetem számítástudományi szakembere és munkatársai nyilvánosan hozzáférhető műholdas adatokkal és mesterségesintelligencia-technikával pontosan meghatározták azokat a földrajzi területeket, ahol a lakosság nagy kockázatnak van kitéve ezen a téren. Az elemzések elvileg korai beavatkozásokat eredményezhetnek.

micronutrient.jpg

Meglévő mesterségesintelligencia-rendszerek műholdas adatokból előrejelezhetnek helyi élelmiszerbiztonsági problémákat, viszont ezek a prognózisok általában közvetlenül megfigyelhető jellemzőkön alapulnak. A mezőgazdasági termelékenység például a növényzet alapján becsülhető meg. A mikrotápelemeket azonban sokkal nehezebb kiszámolni.

Miután Bondi és kollégái látták, hogy az erdőkhöz közeli területeken változatosabb az étrend, arra jutottak, hogy azonosítsák az alultápláltság kevésbé ismert jellemzőit. A növénytakaróra, az időjárásra, a víz jelenlétére vonatkozó adatok összekombinálásából kikövetkeztethető a lakosság esetleges vas-, B- és A-vitaminhiánya – állapították meg.

A kutatók nyers műholdas méréseket vizsgáltak, majd helyi egészségügyi illetékesekkel konzultáltak. MI segítségével megszűrték az adatokat, és meghatározták a legfőbb jellemzőket. Például a látható utak és épületek alapján kikövetkeztetett élelmiszerpiac kulcsfontosságú volt a közösség kockázatszintjének előrejelzéséhez. Utána összekapcsolták ezeket négy madagaszkári régió lakosságával, a nekik hiányzó speciális tápanyagokkal. Az MI-program gyakoroltatásához és teszteléséhez valós biomarkereket, laborban tesztelt vérmintákat használtak.

Az előrejelzések megfeleltek a valóságnak, sőt egyes esetekben pontosabbak voltak a helyi egészségügyi hatóságok megfigyeléseinél. Tehát a módszer működik.

A kutatók az elemzést más nyilvános műholdas adatokkal rendelkező országokra kiterjesztő alkalmazást akarnak fejleszteni. Bíznak benne, hogy a helyi egészségügyi szervek használni fogják a rendszert, és több lesz a megelőző orvosi beavatkozás.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr5217846107
süti beállítások módosítása