Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Elavult az ember művészi tevékenysége?

2022. január 03. - ferenck

Az ezredforduló óta gyakran merül fel a kérdés, hogy az emberi kreativitást helyettesítheti-e valamilyen szintetikus megfelelője, elsősorban mesterséges intelligencia.

Az MI egyre kifinomultabb képeket, zenéket és szövegeket hoz létre.

A gépi értelem által generált média ráadásul olyan mértékben elárasztja a piacot, hogy nem lesz szükség humán művészekre, a világ nem ismeri meg többé a bennünk élő kreativitást – hangzik sokak félelme.

art.jpg

Egyelőre még a legmagasabb szintű MI-művészethez is kellenek a rendszer inputját és outputját értékelő személyek. Ők garantálják az automatizált alkotás felismerhető esztétikai minőségét.

És vajon holnap is így lesz? Fogalmunk sincs.

art0.jpg

A zene nagyon automatizált. Shimon robot például énekel, marimbán játszik, de komponál is. Beethoven Tizedik Szimfóniáját MI fejezte be, az OpenAI Jiukeboxa pedig bárkinek az alkotásaiból képes új minőséget kreálni.

Sok MI szavakat alakít át képekké. A CLIP modell például kap egy szövegleírást, majd generatív ellenséges hálózatot (GAN) irányítva, elkészíti a leírásnak megfelelő képet. Martin O’Leary digitális művész ezzel a technikával alakította át Coleridge Kubla kánját videomontázzsá.

art1.jpg

Ross Goodwin multimédia-művész modellje képeket alakít szöveggé, vezetés közben a kamerája prózát szerez. Ebből a koncepcióból jött létre az elismert 1 The Road regény.

Mindez egyáltalán nem jelenti a művészetek végét, ugyanakkor az is tény, hogy az MI által generált tartalmak a „magasművészetekhez” és a kereskedelmi felhasználókhoz egyaránt eljutnak. 2018-ban például egy GAN portréját 432500 dollárért vették meg egy amerikai árverésen. A Brooksby.ai a Gutenberg Projekt könyvklasszikusainak adatbázisán finomhangolt idegháló regényeit értékesíti. A könyvborító GAN munkája, az árazást pedig az Amazon.com adatain gyakoroltatott MI csinálja.

Mindez nagyon bíztató, az MI egyre jobban kiegészíti az emberi kreativitást, izgalmas alternatívákat kínál, kiindulási pontokat javasol művészi kísérletekhez. Másrészt, a mostani modellek könnyen megtévesztik a gyakorlatlan szemeket, mert azt hiszik, hogy a gép alkotásai emberi munkák.

Ne legyenek kétségeink: egyre jobbak lesznek.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr5116744962
süti beállítások módosítása