Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Harrari szerint ideje szabályozni a mesterséges intelligenciát

2022. január 06. - ferenck

Yuval Noah Harrari, a világhírű izraeli történész-filozófus, korunk fontos és közérthetően lényeglátó könyvei, a Sapiens, a Homo deus és a 21 lecke a 21. századnak szerzője a CBS 60 Minutes műsorában figyelmeztetett: el kell kezdenünk a mesterséges intelligencia szabályozását, mert máskülönben a nagyvállalatoknak lehetőségükben fog állni „meghackelni” az embereket.

A nagyhatású és népszerű tudós szerint a gyorsan fejlődő és egyre bonyolultabb, kifinomultabb mesterséges intelligenciák a humán lakosság meghackeléséhez vezethetnek.

harrari.jpg

A probléma kezelésére hívja fel a világ vezetőinek figyelmét. Javaslata az MI és a nagy korporációk által végzett adatgyűjtés alapos szabályozása, amelyet az Egyesült Államoktól kezdve Kínáig, egyre több személy, szervezet, állam javasol.

„Emberek meghackelése azzal jár, hogy az adott személyt jobban ismerjük, mint ő saját magát. Erre alapozva, ezek a személyek egyre jobban manipulálhatók lesznek” – nyilatkozta.

harrari0.jpg

A probléma oka, hogy az egyre szélesebb körű tevékenységet folytató, virágzó nagyvállalatok irdatlan mennyiségű adatot tudnak összegyűjteni, és össze is gyűjtenek a felhasználóikról.

„A Netflix megmondja, mit nézzünk, az Amazon pedig megmondja, mit vásároljunk. Végül, tíz, húsz vagy harminc év múlva az ilyen algoritmusok azt is meg tudják mondani nekünk, hogy mit tanuljunk a főiskolán, hol dolgozzunk, kit vegyünk feleségül, sőt, még azt is, hogy kire szavazzunk” – magyarázza a kicsit disztópikus jövőt felvázoló Harrari.

A tudós figyelmezteti és sürgeti a nemzeteket, hogy vegyék komolyan az erős MI fenyegetését. Egyértelmű és szigorú védelmi intézkedéseket kell foganatosítani, hogy meggyőződjünk: az adatokat nem a köz manipulálására használják.

„Most vagyunk azon a ponton, hogy globális szintű együttműködésre van szükségünk. A mesterséges intelligencia robbanó erejét lehetetlen nemzeti szinten szabályozni. Az adatoknak soha nem lenne szabad egyetlen helyen koncentrálódniuk. Ez a diktatúra receptje” – fejtette ki aggályait, félelmeit Harrari.

Felvetése nyugtalanító, de könnyen elképzelhető. Ne feledkezzünk meg arról a tényről sem, hogy egyes techcégek a fizikai valóság teljes elutasítására, a születő virtuális közegek elfogadására buzdítják a felhasználókat.   

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr6216744984
süti beállítások módosítása