Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

MI-vel könnyebben és gyorsabban elemezhetők jéghoki videók

2022. január 17. - ferenck

A jéghoki Kanada nemzeti sportja, így semmi meglepő nincs abban, hogy pont kanadai kutatók tettek döntő lépést a meccsekről készült videók automatikus elemzése felé. Mesterségesintelligencia-alapú technológiát fejlesztettek hozzá.

A Waterloo Egyetem szakemberei két – már meglévő – mélytanulás (deep learning) technika összekombinálásával létrehozott rendszere a mezükön lévő szám alapján kilencven százalékos pontossággal azonosít játékosokat.

„Ez azért fontos, mert egy játékos azonosításához a mezszám az egyetlen komoly fogódzó, különben az adott csapat játékosai sisakjaik és egyenmezeik miatt nagyon hasonlónak tűnnek” – magyarázza a projektet vezető Kanav Vats.

jeghoki.jpg

A játékosok azonosítása a bonyolult feladat egyik eleme – a Waterloo Egyetem Látás és Képfeldolgozás Laboratóriuma és ipari partnere, a Stathletes Inc. az ő teljesítményüket elemző és más adatvezérelt tényeket elemző mesterségesintelligencia-szoftveren dolgoznak.

A Nemzeti Jégkorong Liga játékain alapuló, 54 ezer képes adatsort, kategóriájában a legnagyobbat alakították ki, majd MI-algoritmusokat gyakoroltattak rajta, hogy aztán új képeken is felimerjék a mezszámokat.

A pontosságot úgy növelték, hogy például kétjegyű mezszámot, mondjuk a 12-t, egyrészt kétjegyű, másrészt két egyjegyű számként ismerjék fel. A mesterségesintelligencia-kutatásban ez a megközelítés az úgynevezett többfeladatos tanulás (multi-task learning).

„Ha különféle megjelenítésekkel tanítjuk ugyanazt, javul a teljesítmény, jobbak az eredmények” – mondta Vats.

A videókon a játékosokat követő, lokalizáló, tevékenységüket felismerő MI-t is fejlesztenek, amelyet a rendszerbe integrálnak. Egyetlen rendszer, és nem egymástól különböző megoldások összessége a cél.

Az utóbbi évek részletes elemzései a jéghoki mellett más sportokban szintén komoly előrelépést jelentenek, bár az elemzések zömét még mindig a közvetítéseket néző és közben jegyzetelő húsvér személyek végzik, ami komoly és időigényes munka. Ezzel szemben, a gépitanuló technikákkal párperces feladat csupán.

A kutatók eddig a jéghokira összpontosítottak, de fejlesztéseiket más csapatsportokra, például a focira is tervezik aktualizálni.         

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr9016720756
süti beállítások módosítása