Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Munkahelyi robotok

2022. február 25. - ferenck

A világ sok országában, különösen a fejlett északi féltekén több az idős, mint a gondjukat viselő fiatal személy. Eközben a robotok száma nő, ma már, például Google-hivatalok kontrollálatlan környezeteiben is képesek könnyebb őr- és megfigyelőmunkákat elvégezni. Egyre jobbak mechanikus, ismétlődő feladatok elvégzésében: mosogatnak, porszívóznak, takarítanak.

A hivatalok ugyan nem annyira komplex környezetek, mint az otthonok, viszont jó gyakorlóterepek a gépeknek. Ezekben a közegekben készülhetnek fel például az olyan bonyolultabb feladatokra, mint az idősgondozás.

A Google kísérleti X Development részlegének egyik új leányvállalata, az Everyday Robots száz gépet állított munkába – takarítófeladatokat fognak végezni. Pár éve tanulták meg, hogyan kell a szemetet újrahasznosításhoz, komposztáláshoz, hulladéklerakáshoz stb. szétválogatni, és most már tudják azt is, hogyan nyissanak ajtót, egyenesítsenek ki székeket, szedjenek szét asztallapokat, kerüljenek el objektumokat, tehát lassan készek a házi munkákra is.

workplace_robot.jpg

Az új gépek Lidar vezérletével, négy keréken gördülnek. A fejben van öt kamera és más érzékelők. Kimeneteik segítik a markolóval megerősített csuklós kart. A vezérlőrendszer egyetlen alapmodellt használ, a különféle feladatokhoz a kimeneti (output) rétegeket változtatja meg.

Utánzásos tanulással gyakoroltatták, majd jött a megerősítéses tanulás, előbb hagyományos, aztán egyesített (együttműködés-alapú) tanulói környezetben/beállítások mellett.

A kart humán operátor mozgatja, hogy oldja meg a feladatokat. A robot hol szimulációban, hol a valóságban megtanulja ismételni a cselekvéssorokat. Sokat próbálkozik a szimulációban, és ha sikeres, jutalmat kap. Fokozatosan tesz szert ismeretekre.

A gépek felhőszámítás-alapú ideghálót osztanak meg egymás között, az becsüli fel egy adott cselekvés egy bizonyos állapotban történő kivitelezéséhez kapcsolódó értékeket. A robotok egymástól függetlenül használják a hálózatot, hogy eldöntsék, mikor mit lépnek. Az idegháló folyamatosan javul, és az új változatot rendszeresen megosztják a gépekkel.

Így készülnek fel a való világra, ahol az eddigi tapasztalatok alapján kilencven százalékos sikerességgel abszolválják a feladataikat. A bíztató eredményt kevesebb, mint egy nap egyesített tanulást követően érték el.

Ha ebben az ütemben tanulnak és fejlődnek, akkor hamarosan az idősgondozásba is besegíthetnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr1416807694
süti beállítások módosítása