Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Gépi tanulás jelzi előre a puccsokat

2022. március 02. - ferenck

Képes-e a mesterséges intelligencia észrevenni, ha egy országban fennáll a hirtelen és váratlan vezetőváltás kockázata?

A Közép-Floridai Egyetem kutatói szerint igen, ugyanis a CoupCast rendszerrel közösen becsülik fel egy-egy országban az állancsíny lehetőségét. A rendszer havonta tanulmányozza minden egyes országban a puccs valószínűségét.

A kutatók 1920-ig visszamenő, különleges tanuló adatsort dolgoztak ki. Csökkentették az államcsínyhez vezető valószínű hajtóerők szerepét, viszont az olyan gazdasági, társadalmi és politikai tényezőket, mint a GDP, a gyermekhalandóság, a választások ütemezése, az adott rendszer stabilitása, vagy a vezetők profilja figyelembe vettek.

puccs.jpg

Egymást kiegészítő két architektúrát gyakoroltattak a puccs logaritmikus előrejelzésére még olyan országokban is, ahol ritkaságszámba megy. Az egyiknek először 1950 és 1974 közötti adatokból kellett 1975-re prognosztizálnia, majd az 1975-ös előrejelzésekkel kiegészítettek, újra gyakoroltatták, és 1976 következett, és így tovább a jelenig.

Kiderült, hogy mindkét modell jól működik, de ha általános modellé kombinálják össze őket, sokkal pontosabbak a prognózisaik. A rendszer csádi és mali felkeléseket jósolt 2021-re, amelyekkel nem tévedett.

puccs0.jpg

A CoupCast nem az egyetlen olyan technológia, amely gépi tanulással vizsgálja a politikai feszültségeket.

Az adattudománnyal foglalkozó Atchai újságcikkek elemzésével deríti ki egy-egy tiltakozóhullám okait, majd modellezéssel és klaszterezéssel bemutatja, hogy a különböző tiltakozások milyen módon kapcsolódnak egymáshoz.

A GroundTruth Global a gépi tanulással készített előrejelzéseket humán szakértők elemzéseivel hozza szinkronba, hogy jobban megértsük a fejlődő gazdaságok bizonytalanságait.

Az amerikai hadsereg egyik rendszere prognosztizálja, hogy az USA bizonyos lépései, például fegyvereladások, diplomáciai látogatások mennyire növelik az Egyesült Államok és Kína közötti feszültségeket.

A CoupCastot 2016 és 2021 között működtető One Earth Future igazgatója viszont kételkedik, hogy a rendszer előrejelzései komoly hatással lehetnek politikai döntésekre, és ellenzi a Közép-Floridai Egyetem projektjét.

Ezek a technológiák hasznosak lehetnek, mert akár puccsok előzhetők meg a segítségükkel, vagy legalább segítenek vezetőket, hogy felkészüljenek a legrosszabbra.

Az adatvezérelt CoupCast és a hasonló rendszerek egyelőre leginkább emberek által készített elemzések produktív kiegészítőinek tekinthetők.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr4916818900
süti beállítások módosítása