Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Algoritmusok az új ingatlanügynökök

2022. május 10. - ferenck

Az algoritmusok által beárazott házeladások az amerikai ingatlanpiac kicsi, de növekvő szegmense. Az iBuyers néven ismert, az adás-vételhez algoritmikus árazómodelleket használó vállalatok vásárolták meg 2021-ben az értékesített otthonok egy százalékát az országban. Az ingatlanadatokkal foglalkozó Core Logic szerint 2019-hez képest megduplázódott a szám.

A közelben lévő hasonló ingatlanok értéke alapján árazó klasszikus ingatlanügynökökkel szemben, az iBuyers különféle tényezők (országos ingatlanhirdetések, jelzáloghitelek, helyi vállalkozások, emberi értékelések) figyelembe vétele után árazó modelleket használ. 

ai_estate.jpg   

2017 és 2021 eleje között az összes iBuyers vásárlás 95 százalékát az első négy legértékesebb ingatlan tette ki. Más ingatlanügynökségeknél, például az Opendoornál ugyanez 56, a Zillownál 24, az Offerpad-nél 18, a Redfinnél 2 százalék. A Zillow a pandémia alatt felszámolta saját iBuying részlegét, ami zavart okozott a lakások árazásában, és a vállalat algoritmusát is összezavarta.

Ugyanebben az időintervallumban, az iBuyers vásárlások 75 százaléka öt szövetségi államban történt: Arizonában, Texasban, Floridában, Georgiában és Észak-Karolinában. Mivel öregebb vagy nem tipikus ingatlanok árbecslésénél a modellek komoly problémákkal szembesülnek, inkább városokra, és főként újabb, viszonylag egyforma házakra összpontosítanak.

aiestate0.jpg

Az Opendoor vezetősége elmondta, hogy modelljük nehezebben beárazható helyeken, többek között kapuval elzárt vagy „korhatáros” (például nyugdíjasoknak fenntartott) közösségi házakkal is elboldogul. Városokban, például San Franciscoban változatosabb ingatlanokat, öregebb házakat, multiplexeket és társasházakat egyaránt kínálnak eladásra.

Az iBuyers részvényei húsz százalékát inkább intézményi befektetőknek, például bankoknak és magántőkealapoknak értékesíti, mint magánszemélyeknek és családoknak. Ezek a befektetők gyakran bérbe adható ingatlanként adják tovább a házakat.

Az automatizált árazással a piacok kétségtelenül hatékonyabbá válnak, viszont nem várt következményei is lehetnek. Az iBuyers például hiába áramvonalasítja az adás-vételt, az sokszor az adott ingatlannak a bérbeadandó lakások piacára kerülésével végződik. Ez a trend pedig nagyon nem tesz jót a megfizethető árú ingatlant kereső személyeknek, családoknak.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr8617820805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása