Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Mindenki mást lát a Delta új reptéri kijelzőjén

2022. június 16. - ferenck

Reptereken járva manapság – a biztonság ürügyén – személyiségi jogainkból sajnos fel kell adnunk valamit, az egy ideje a biometrikus megoldások felé keményen hajló amerikai légitársaság, a Delta Air Lines pedig minimum 2017 óta foglalkozik arcfelismeréssel – Minneapolis repterén akkor indítottak arcfelismerő pilotprogramot, ami opcionálisan lehetővé tette egy speciális kioszk használatát. Arcfelismerés és személyi/útlevél-ellenőrzés után az utas gyorsan becsekkolhatott, nem kellett hosszas sorokat végigállnia.

A Delta most továbblép.

A hatalmas reptéri információkijelzőkön sokszor igencsak nehéz megtalálni, amit keresünk – járatunk pontos adatait –, mert annyira túlzsúfolt a képernyő. A Detroiton keresztül utazó Delta-utasoknak sokkal könnyebb dolguk lesz, mert a hamarosan installálásra kerülő új kijelző személyre szabott infókat fog szolgáltatni. Egyszerre maximum százan nézhetik majd.

delta.jpg

A Misapplied Sciences cég fejlesztésének bétaváltozata június 29-től áll a Detroit Metropolitan Airport Delta utasai rendelkezésére. Míg a legtöbb kijelző-fejlesztő arra büszke, hogy szinte bármilyen szögből láthatjuk az infókat, addig az újonnan kidolgozott Parallel Reality technológia a látószög függvényében személyre is szabja a látványt.

A cég nem árul el minden részletet, az viszont kiderült, hogy a szoftveresen kontrollált pixeleket használva, a kijelző különböző színekben és megvilágításban akár többmillió fénysugarat vetíthet felénk egyszerre. Speciális irányokba terjednek, és a masszív feldolgozó-kapacitásnak köszönhetően, száz nézőt is „célba vehetnek”, követhetnek szimultán.

Az eredmény: ahelyett, hogy perceket töltenénk, míg megtaláljuk, melyik kapuhoz kell mennünk, akkor is csak a saját járatunkra vonatkozó infókat látjuk, ha egyszerre sok járatot jelenít meg a kijelző.

Mielőtt személyiségi jogainkat – joggal – féltenénk, a fejlesztők és a Delta megígérte, hogy az adott infót csak mi látjuk, senki más. Az arcfelismerés a megoldás nyitja.

A Delta megerősítette: az arcszkeneket Minneapolisban sem tárolták, és a detroiti reptérre is érvényes ugyanez. A kijelző-használat is opcionális, csak a belépőkártyánk leszkennelése és a képernyőbe nézés után jelennek meg a járatunkra vonatkozó, tehát személyes adatok.

Ha viszont használtuk már a Delta digitálisidentitás-szolgáltatását, az azonosítás automatikus, és még gyorsabb az egész. Kérdés persze, hogy adattárolás nélkül, ez hogyan valósítható meg?

A rendszer kétségtelen előrelépés, de akármennyire is tiltakozik a Delta, sajnos a megfigyelés magasabb szintjei felé is az.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr8617855407
süti beállítások módosítása