Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Etikai okokból állította le a fejlesztőcég egy fegyveres drón gyártását

2022. június 21. - ferenck

Az Egyesült Államok közvéleményét megosztja az egyre jobban elharapózó fegyveres erőszak. A többség a fegyverbirtoklás szigorúbb szabályozását követeli, míg mások szerint a szigorítás sérti a még a 18. századi alkotmányban, teljesen más politikai és társadalmi viszonyokra megfogalmazott jogokat. Ők a fegyveres őrök számát, a veszélyeztetett intézmények fegyveres védelmét növelnék.

Az utóbbiak álláspontjára rímel a büntetés-végrehajtási eszközöket, például elektromos sokkolókat és testkamerákat készítő Axon legújabb fejlesztése, egy elektrosokkot okozó nyilak kilövésére képes, távirányított drón. A vezető nélküli légi jármű így hatástalanítaná az iskolák, vállalatok, áruházak és más nyilvános helyek körüli támadókat.

dron.jpg

A cég azonban leállította a drón értékesítési folyamatát. Az ok: főként független szakemberekből álló etikai bizottságának többsége lemondott, így tiltakozva a fegyverrel felszerelt légi jármű esetleges értékesítése ellen.

A gép a cég korábbi megfigyelő drónján, a kamerával és sokkolóval ellátott Axon Air-en alapul. Humán operátor dönti el, hogy az Air elektromosan sokkoló lövedéke mikor kapjon zöld fényt.

dron1.jpg

Rick Smith vezérigazgató szerint ötven-száz drón gyártása kb. ugyanannyiba kerülne, mint egy fegyveres biztonsági őr. Egy könyvében (The End of Killing) és egy regényében Smith kifejti, hogy a drón automatikusan lőne, miután mesterséges intelligenciával felszerelt mikrofonja lőfegyver hangját detektálta. A rendszer figyelmeztetné a helyszínen tartózkodó biztonságiakat, adminisztrátorokat és a rendőrséget.

Az Axon etikai bizottságának kilenc tagja a tervet ellenző nyilatkozatot tett közzé. Szerintük a drón nem tudná megakadályozni az elkövetők tömeges lövöldözését, az Egyesült Államok iskoláinak tragédiáit.

A gép megfigyelő kapacitását szintén kritizálták. Ártana a színesbőrű közösségeknek, és minden más, a rendőrség által jobban figyelt csoportnak – véli

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr8417861207
süti beállítások módosítása