Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Az Egyesült Államok fellép az algoritmikus elfogultság ellen

2022. július 05. - ferenck

A mesterségesintelligencia-technológiák általában szabályozatlanok az USA-ban, ami azonban nem jelenti azt, hogy különösen, ha keményen szabályozott szektorokban használnak MI-megoldásokat, a szövetségi kormánynak ne lennének jogkörei.

A Facebookon a fiatalokat kihagyó hitelkártya-hirdetések jelentek meg valaha, aztán az állásajánlatokból a nők, az ingatlanosokból pedig a színesbőrű személyek maradtak ki. Az állampolgári jogok betartását figyelő szabályozók nem elégedtek meg a közben már Meta néven futó Facebook hirdetési irányelveinek módosításával, hanem a mamutcéget híres és titokzatos algoritmusa megváltoztatására kötelezték.

hirdetes_2.jpg

A Meta és az Igazságügy Minisztérium közötti megállapodás részeként került sor erre, mert kiderült, hogy az ingatlanhirdetésekben a cég megsértette a diszkrimináció elleni törvényeket. A Meta egy másik, a hirdetéseket elvileg egyenletesebben, a valóságban viszont nem kifejezetten az eredeti célnak megfelelően elosztó rendszer megszüntetésére is rábólintott, plusz a maximális 115054 dolláros büntetést is ki kell fizetnie.

A Meta ingatlan-, hitelkártya- és állásügyileg életkoruktól, nemüktől és bőrszínüktől függetlenül köteles eljuttatni bárkihez hirdetéseket. Az algoritmus decembertől fog működni, a Facebook mellett a Messengeren és az Instagramon is.

A cég lehetővé teszi, hogy a hirdetők helyszín, érdeklődés és online tevékenység alapján határozzák meg a célközönséget. Az életkor, nem, bőrszín és etnikum szerinti hovatartozás nem lehet szempont.

Az algoritmus rendszeresen monitorozza és korrigálja majd a tényleges és a kiválasztható célközönség közötti különbséget. Súlyozza őket, és például az elmúlt 30 napban több hirdetést megtekintő személyek magasabb pontszámot kapnak. Az aktívabbak így még több hirdetést láthatnak.

A Meta négyhavonta fog beszámolót küldeni az Igazságügy Minisztériumnak és egy, a cég által kijelölt, a kormány által jóváhagyott harmadik félnek. Ezekből a beszámolókból kiderül, hogy a szabályozás mérsékelheti-e az algoritmikus torzításokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr5117873529
süti beállítások módosítása