Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Testtartásunkat és mozgásunkat is érzékelik az intelligens textíliák

2022. július 15. - ferenck

Az MIT (Massachusetts Institute of Technology) kutatói új gyártótechnológiával a testhez szorosan illeszkedő, ezért viselője testtartását és mozgását is érzékelő intelligens textíliákat dolgoztak ki.

Speciális műanyag fonalat hővel enyhén megolvasztottak – az eljárás neve hőformázás (thermoforming) –, amellyel jelentősen javítottak a többrétegű kötött textíliákba (3DKnITS) szőtt nyomásérzékelők pontosságán. Ezzel a folyamattal hoztak létre „okos” cipőt és szőnyeget, majd a nyomásérzékelők adatait valósidőben mérő és értelmező hardver- és szoftverrendszert dolgoztak ki. A gépitanulás-alapú rendszer 99 százalékos pontossággal előrejelezte a cipőt viselő és a szőnyegen álló személyek mozgását, jógapozícióit.

mit_textiliak.jpg

A digitális kötés előnyeit kiaknázó gyártófolyamat lehetővé teszi a gyors prototípuskészítést, és könnyen bővíthető nagyüzemi gyártáshoz.

A technika többféle alkalmazással kecsegtet, az elsőkre az egészségügyben és a rehabilitációban számíthatunk. Például súlyos sérülés után a járást újratanuló személyek mozgásának követésére alkalmas cipők, vagy cukorbetegek lábára nehezedő nyomást monitorozó zoknik fejleszthetők így. A zoknival fekélyek kialakulása előzhető meg.

A digitális kötés teljes szabadságot biztosít a fejlesztőnek saját mintázatok tervezéséhez, szenzoroknak a szerkezetbe való integrálásához. A technológiát a testükhöz kialakított, kényelmes cipők, textíliák stb. viselője nem érzékeli, jelenléte láthatatlan.

Az MIT Médialaboratóriuma már az 1990-es évek vége felé foglalkozott intelligens textíliákkal. Az akkor nagyon futurisztikus, úttörő munkákba elektronikát ágyaztak be. Az anyagtudomány, a beágyazott technológiák és a gyártórendszerek, például a digitális kötőgépek rengeteget fejlődtek azóta, és a jövő a mainál is rugalmasabb megoldásokkal, kvázi végtelen lehetőségekkel kecsegtet – vélik a fejlesztők.

A munkában a szintén Massachusetts állambeli Wellesley College és a szingapúri Nanyang Műszaki Egyetem is részt vett.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr1717881263
süti beállítások módosítása