Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Robotok, drónok és exoskeletonok dolgoznak maláj pálmaültetvényeken

2022. október 13. - ferenck

Malajzia a világ második legnagyobb pálmaolaj-termelője. Az egyre fenyegetőbb mértékű munkaerőhiány miatt az ültetvényeseknek, cégeknek növelniük kell a gépesítés tempóját.

A Malajziai Műszaki Egyetemen dolgozó Hamidon Salleh – aki maga is ültetvényes – munkatársaival az olajpálmák gyümölcsének összegyűjtésében hasznos gépesített külső csontvázat, exoskeletont fejlesztett. Az eszköz tesztelésében a legnagyobb termelő, a Sime Darby Ültetvény segédkezik. Kiderült: havi két tonna leszedéséhez két dolgozó kellett eddig, az exoskeletonnal viszont csak egy.

A Sime Darby és más cégek drónokkal végzik a műtrágyázást, a fák növényvédő szerekkel történő permetezését, a gépek folyamatosan figyelik az ültetvényeket és a növények állapotát. Technológiai partnerekkel működnek együtt, de a nevüket nem árulták el.

malaysia.jpg

Az egyik cég, az IOI Corp idén, 2021-hez képest, megduplázta a mechanizálásra és az automatizálásra fordítandó éves költségvetését: drónokat, elektromos talicskákat és pálmavágókat használva, negyedére csökkentették munkaerő-szükségletüket.

A maláj termelők az egymást követő harmadik évben is komoly, 2022-ben kb. 4,4 milliárd dollár bevétel-kiesésre számíthatnak a munkaerőhiány miatt. 2020-ban és 2021-ben negyvenéves negatív rekord dőlt meg, és az idei év sem kecsegtet sok jóval.

malaysia0.jpg

Az ültetvényeken dolgozók kb. nyolcvan százaléka külföldi, főként a szomszédos Indonéziából jönnek, de a Covid miatt idén mintegy 120 ezerrel kevesebben vannak, és a következő években sem várható jelentős munkaerő-áramlás.

Az olcsó munkaerő miatt az automatizálást sokáig elhanyagolták, most viszont égető szükség van rá. A pandémia mindent megváltoztatott, felgyorsította a gépesítést, ültetvényesek és cégek többet akarnak a technológiákra költeni, szívesebben kísérleteznek új high-tech megoldásokkal.

A Meraque drónkölcsönző és szolgáltató 2018-ban csak három ember nélküli járművet üzemeltetett, a pandémia után már 62-t, a kereslet viszont akkora, hogy flottájukat további száz egységgel kellett bővíteniük. Egy fákat detektáló és tápanyaggal permetező, mesterséges intelligenciával felerősített drón hat ember munkáját képes elvégezni.

Ha Malajzia nem orvosolja a problémát, nőhet a nagyobb exportőr Indonéziával szembeni lemaradás, miközben afrikai és latin-amerikai országok is egyre komolyabb versenytársak. Most minden tíz hektárra jut egy dolgozó, a következő öt évben el akarják érni, hogy csak ötven, hosszabb távon pedig száz hektáranként legyen egy.

Indonéziában digitális appokkal próbálják optimalizálni a munkát és a költségeket, de óvatosak vele, mert az automatizálással sokak megélhetése kerülhet veszélybe.

Szakértők szerint az automatizálás a közeli jövőben sehol nem szünteti meg a manuális munkát az ültetvényeken.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr9917951542
süti beállítások módosítása