Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

A felhasználó hangja alapján azonosítja a Parkinson-kórt és a Covidot egy app

2022. november 17. - ferenck

Egyes betegségek korai fázisában csak nagyon kevés bizonyosság van a szervezetben lappangó és lassan kifejlődő kórra. Nagyon kevés a jel, de mégis jelen vannak.

Az ausztrál Melbourne-i Királyi Technológiai Intézet két kutatást végzett, és az általuk fejlesztett algoritmusok személyek hangját elemezve, azonosítottak korai Parkinson-kórosokat és súlyos tüdőszövődményektől szenvedő Covid-19 eseteket.

A kutatók az Aum nevű okostelefonos-alkalmazásba integrálták az algoritmusokat, az app a betegségeket diagnosztizálja, figyeli az illető személyek állapotát.

parkinson_app.jpg

Orvosok rutinszerűen figyelik pácienseik hangját, ami különösen neurodegeneratív megbetegedéseknél, így a Parkinson-kórnál, vagy tüdőproblémáknál, például Covid-szövődménynél árulkodó. Az app azonban nemcsak a betegség megállapítására, hanem a gyógyszerek hatásának vizsgálatára, szedésük optimalizálására, a megfelelő adagok kialakítására is használható.

A kutatók az első tesztnél 36 Parkinson-kóros és 36 egészséges önkéntessel dolgoztak. Mivel az emberi hangok között természetes különbségek vannak, és csak azokból nehéz eldönteni, ki beteg, és ki nem, „nem nyelvi” hangokat kerestek, amelyek alapján – a természetes különbségek ellenére – már könnyebben ment az azonosítás.

Torok-, száj- és orrhangokat kiváltó fonémákat kellett mondaniuk, a felvételhez iOS-alapú okostelefont használtak, a Parkinson-kóros és az egészséges személyeket gépitanulás-alapú algoritmus azonosította. A háttérzajok ellenére száz százalékos pontossággal dolgozott.

Az algoritmus a gyógyszert szedő és nem szedő Parkinson-kórosokat szintén képes megkülönböztetni egymástól. Ez azért is előnyös, mert az orvos akkor is eredményes munkát tud végezni, ha a páciens nincs a rendelőben, mert például messze lakik.

A Coviddal Indonéziában, még 2021. június-júliusban végeztek hasonló tesztet negyven kórházban tartózkodó betegen és negyvennyolc egészséges személyen huszonkét napon keresztül. Hat fonémát kellett kiejteniük, az adatokat egy másik gépitanulás-algoritmus elemezte, és rájöttek, hogy az „i” hangból kivontak jelentik a legszignifikánsabb különbséget betegek és egészségesek között. Az algoritmus kilencvennégy százalékos pontossággal dolgozott.

A Covid esetében azért fontos az app, mert hangfelvételnél az orvos nem kerül fizikai kapcsolatba a pácienssel, kevésbé terjed a járvány. Nem is kell ugyanabban a fizikai térben tartózkodniuk.

A fonéma-alapú megközelítés a kutatók szerint nem nyelvspecifikus.

Az appon finomítanak, és bizakodnak, hogy minél előbb a való világban is használni fogják.   

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr3817979106
süti beállítások módosítása