Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Rákkezelés virtuális valósággal

2023. január 05. - ferenck

A virtuális valóság (Virtual Reality – VR) ugyan nem vált olyan mindennapos technológiává, mint lényegében folyamatosan prognosztizálják, viszont túl az elenyésző átlagfogyasztói felhasználáson (nem rohangászunk sisakban, headsettel az utcán), számos területen hasznosulásra kerül, oktatási és kutatótevékenységekben alkalmazzák.

Legújabban például olyan VR-szoftver fejlesztettek, amely a rákellenes küzdelem fontos eszközévé válhat.

Az angliai Cambridge Egyetem videojáték-fejlesztői és rákkutatói ugyanis összeálltak, hogy ráksejtek táblázatok formájában tárolt adatait nagyon részletes virtuálisvalóság-képekké alakítsák át. A vizualizálással az a céljuk, hogy orvosok jobban megértsék a beteg állapotát, és átlássák, hogyan kezeljék a betegséget.

vr_rakellen.jpg

A felsőoktatási intézmény IMAXT Laboratóriumában az agyat igencsak megtornásztató számokat és adatokat alakítottak át 3D-s képekké tumorokról. A képek alapján kutatók jóval könnyebben megkülönböztetik egymástól a ráksejteket. Ez azért is lehetséges, mert mindegyik sejttípusnak más a színe és a formája.

Headsettel – sisakkal – a fején, a szakember a beteg tumorját belülről látja, „benne van”, és így egyszerűbb megítélnie, mennyire súlyos az illető állapota, mennyire előrehaladott a betegség. Az eszköznek pontosan ez a célja, hogy az orvos jobban lássa páciensét, és ennek megfelelően kezelje a rákot.

A fejlesztést az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok nemzeti rákkutatási központjai által támogatott Cancer Grand Challenges globális platform finanszírozta. A platform ezirányú munkájában britek és amerikaiak mellett kanadai, ír és svájci tudósok is részt vettek.

„Sokkal egyszerűbb észrevenni a különbségeket, megfigyelni jellegzetességeket, sajátosságokat, ha valamit belülről, és nem táblázatokat vagy fénylépeket nézve vizsgálunk. Láthatjuk, hogy egy bizonyos típusú sejt hogyan lehet véredény vagy más sejt mellett, ami nagyon fontos lehet a beteg jövőjére vonatkozóan” – nyilatkozta Own Harris, az IMAXT Laboratórium vezető videojáték-tervezője.

Greg Hannon, a Cambridge Egyetem Rákkutató Intézetének igazgatója szerint a VR-eszközzel jobban előrejelezhető a betegség kimenetele, mint más technikákkal.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr3818016876
süti beállítások módosítása