Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Amazon: az átláthatóság az „MI, mint szolgáltatás” kulcsa

2023. január 13. - ferenck

A modellkártyák sokat segíthetnek a felelősségteljes mesterségesintelligencia-használatban. Százezrek dolgoznak MI-funkciókat, köztük beépített modelleket tartalmazó felhőszolgáltatásokkal, és jobb, ha eleve tudják, milyen céllal fejlesztették az adott modellt, mik a korlátai stb. Mindezek ismeretében hatékonyabban alkalmazzák, nagyobb valószínűséggel elkerülik a hibákat, az esetleges morális és jogi problémákat.

Az Amazon Webszolgáltatások egyes általa kínált modellek használatát és korlátait leíró, úgynevezett MI szolgáltatáskártyákat – „MI, mint szolgáltatást” (AI as a Service, AIaaS) – vezetett be. A lépés elismerése annak az igénynek, hogy le kell írni, közkinccsé kell tenni a nyilvánosság számára hozzáférhető gépitanulás-modellek működését.

amazon_8.jpg

A vállalat első lépésben három MI-modellt dokumentált: a Rekognition az arcegyeztetéshez, a Textract AnalyzeID dokumentumok szövegekből történő kivonatolásához, a Transcribe beszéd szöveggé alakításához hasznos.

A valószínűsíthető felhasználási forgatókönyveket leíró részben az alkalmazásokat és a kockázatokat veszik sorba. Például a Rekognition kártyája az identitáshitelesítést is ismerteti: a modell szelfiket társít kormányzati dokumentumok képeihez, médiaalkalmazásokhoz. A fotókon, videókon látható arcok egyeznek a dokumentumokban, alkalmazásokban szereplő személyekkel.

A modell tervezésével kapcsolatos részben elmagyarázzák, hogyan fejlesztették és tesztelték, milyen teljesítményt várnak el tőle. A kártya információt szolgáltat a modell elmagyarázhatóságáról, átláthatóságáról és hogy mennyire érinti a felhasználó magánszféráját (privacy), illetve arról is, hogy a fejlesztő mit tett a részrehajlás elkerüléséért. A Textract AnalyzeID-ről megtudjuk, hogyan gyűjtötték össze a gyakorlóadatokat, amelyek alapján a modell változatos földrajzi régiókból szármató dokumentumokból kivonatol szövegeket.

Az üzembe helyezésről szóló rész bevált gyakorlatokat kínál a modell teljesítményének optimalizálásához. A Transcribe-nál leírják, hogy célszerű, ha a felhasználó a mikrofonhoz közel tartózkodik, mert a háttérzajokat csak így képes elkerülni. Azt is megtudjuk, hogyan alkalmazzuk a regionális dialektusok vagy műszaki nyelv átírásában segítő speciális szótárakat.

Az Amazon a felhasználói közösségek visszajelzései alapján folyamatosan frissíteni fogja az összes szolgáltatáskártyát. Modelleket fejlesztő ügyfeleinek pedig forrásokat kínál ahhoz, hogy hogyan készítsék el saját kártyáikat.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr1418023418
süti beállítások módosítása