Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Keresőmotorok háborúja

2023. február 21. - ferenck

A jövő internetes keresését mostani és majdani technológiák egyformán alakítják. E technológiák egyike, a nagy nyelvmodellek (LLM) gyakori problémája a ténybeli pontatlanság, a szöveggenerálás dokumentum-visszakereséssel való párosításában viszont komoly a fejlődési potenciál, megoldást jelenthet a problémák egy részére. Ráadásul a szövegek előállítási költségei szintén csökkennek.

A keresőmotorok a hirdetésekből csinálnak pénzt az üzemeltető nagyvállalatoknak. Ha viszont egy chatbot kielégítő választ ad a felhasználó kérdéseire, meg is állhatunk ezen a ponton, és a szolgáltató kevesebb bevételre tesz szert. Egyelőre bizonytalan, hogy a chatbot interfészen mi a hirdetésmegjelenítés ideális módja.

keresomotorhaboru.jpg

A chatbotok körüli hype-ot más tények is tompítják: az LLM-ek pontatlanságai, valamint a működtetésükhöz szükséges számítási kapacitás sokkal nagyobb, mint a keresőalgoritmusoknál. Ha a Google keresőjét LLM-alapú chatbottal egészítik ki, évi kb. 16 milliárd pluszkiadást, az éves bevétel 65 százalékát költenék rá. Mindezek mellett egyes országokban, például Kínában nagyon szigorúan szabályozzák, korlátozzák az MI-vel generált szövegeket.

A Google-t húsz éve egyeduralkodó keresőmotora repítette az infokom világ élére. Ma a keresőalapú globális internetforgalom 93 százaléka az övék, a Microsoft Bingje három, a Kína kétharmadát kiszolgáló, helyi fejlesztésű Baidu egy százalékot jegyez. A számok magukért beszélnek. A Microsoft vezetősége közölte is a részvényeseivel, hogy minden egyes plusz-százalék évi kétmilliárd dollár pluszbevétel.

keresomotorhaboru0.jpg

A Google, a Microsoft és a Baidu is az újgenerációs, LLM-alapú chatbotokkal finomhangolja a keresést. A Google-nál az Imagen kép-, a MusicLM zene- és a LaMDA beszélgetés-generátorok mellett természetesen a PaLM nyelvmodell játssza a főszerepet. Chatbotjukat a LaMDA működteti, de miután egy űrhajós közölte, hogy Bard félreértette és -értelmezte a James Web Űrteleszkóp eredményeit, a nagyvállalat nyolc százalékot veszített piaci értékéből.

A Microsoft és a ChatGPT-t fejlesztő OpenAI együttműködése jócskán felturbózta a Binget, viszont még nem közölték, hogy a megújult kereső mikor áll mindenki rendelkezésére. A Sydney kódnevű chatbotból a Bing mellett az Edge böngésző és a Teams konferencia-alkalmazás is profitálni fog, Prometheus nevű rétege pedig a nem megfelelő, pontatlan keresési eredményeket hivatott kiszűrni. Míg Bard hibái hamar kiderültek, a Microsoft majdnem megúszta, de pár nappal a hivatalos bejelentés után egy MI-kutató hasonló pontatlanságokat, melléfogásokat állapított meg.

A „keresőmotor-háború” legújabb lépéseként, a Baidu szintén bejelentette a maga chatbotját, Wenxin Yiyant. A belső teszteket márciusra, az üzembe állítást rögtön a tesztek után tervezik. Kérdés, hogy a megújuló rendszer hogyan kezeli majd a szigorú kínai szabályozást.  

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr1218053232
süti beállítások módosítása