Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Automatizálni kellene a vállalatigazgatókat?

2023. március 24. - ferenck

A hongkongi NetDragon Websoft online játékokkal foglalkozik, évi bevétele 1,2 milliárd dollár. 2022 augusztusában zászlóshajónak számító leányvállalata élére új vezérigazgatót neveztek ki. Tang Yu a szokásos CEO-munkát végzi: elemzéseket néz át, fontos döntéseket hoz, felméri a kockázatokat, segít a munkahely hatékonyabbá tételében.

24/7-ben dolgozik, nem alszik, és egy vasat nem keres. Tang Yu ugyanis mesterséges intelligencia által irányított virtuális robot. Eddigi tevékenységének nincs negatív hatása, sőt, a vállalat a tőzsdén jobban teljesít az átlagnál.

ceo1.jpg

Az MI fejlődésével automatizáció-szakértők gyakran felvetik az emberi munkaerő gépekkel történő helyettesítését, de szinte mindig a munkahelyi hierarchia alsóbb szintjein lévő dolgozókra, esetleg könyvelőkre vagy újságírókra gondolnak. Vezetőkre szinte soha, mint ahogy az alkalmazottaikat mesterséges intelligenciával felváltó főnökök sem magukkal kezdik a munkaerő „karcsúsítását.” Ők az utolsók a sorban.

Pedig lenne okuk rá, mert ezeket a drasztikus lépéseket elsősorban pénzügyi szempontok indokolják.  A Fortune 500-hoz tartozok vállalatigazgatók átlagkeresete évi 16 millió dollár, az elmúlt negyvenöt évben 1460 százalékkal, míg az átlagdolgozóé mindössze 18 százalékkal emelkedett. Egy mai CEO annyit keres, mint 399 alkalmazott együtt. Nagyvállalatoknál még élesebb a szakadék, az Amazon-főnök például 6474 dolgozója fizetését viszi haza. A 2022 legrosszabb CEO-jának megválasztott Warner Bros. Discovery vezér 247 milliót keresett az előző évben. A fejlődés fordítottan arányos: miközben a vezetők fizetése egyre magasabb, a munkájuk egyre kevésbé hatékony, a technológiák pedig olcsóbbak és megbízhatóbbak lettek.

ceo0.jpg

MI-vel való helyettesítésükkel az adott vállalatok nemcsak dollármilliókat spórolnának meg, de a rosszabb eredményekhez vezető személyes indítékok is eltűnnének.

Mégis érinthetetlenek, mégpedig azért, mert szerepük egy része mélyen emberi: elszámoltathatók, ők adják el a jövőképet, tárgyalnak, alkudoznak, kommunikálnak a nyilvánossággal. Céges kabalák, és a kabalák nem kifejezetten MI-biztosak. Pedig munkájuk jó része (adománygyűjtő modellek kezelése, sales irányítása, pénzügyi modellek kidolgozása, piackutatás stb.), legalább 60 százaléka kiszervezhető, és ha kiszervezhető, akkor mesterséges intelligencia is elvégezheti.

Egyre gyakrabban hoznak rossz döntéseket, és a Fortune 500-as vállalatoknál ezek miatt évi átlagban 250 millió dollár a veszteség. Emellett, munkájuk hatékonyságát mind inkább algoritmusok segítik, döntési folyamatban (például az IBM-nél, a Google-nál vagy az Alibabánál) az adatokat kimenetekkel összekapcsoló döntésintelligencia támogatja őket.

Minél több és jobb minőségű lesz az adat, annál jobb lesz az MI ezekben a feladatokban. Maximum nem fog golfozni illusztris személyekkel…

A munkaerő mindenesetre nem sajnálná őket: egy 2019-es felmérés megkérdezetteinek 30 százaléka örömmel helyettesítené MI-vel a főnököt, egy 2022-esének pedig 40 százaléka szerint a CEO munkáját teljes egészében automatizálni kellene.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr7618077178
süti beállítások módosítása