Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

A telekom iparágra specializálódik egy nagy nyelvmodell

2023. szeptember 11. - ferenck

A biztonságra összpontosító Claude chatbot fejlesztője, az Anthropic összeállt Dél-Korea legnagyobb mobiltelefon-szolgáltatójával, az SK Telekommal, és százmillió dollárt kap, hogy többnyelvű nagy modellt építsen. Az LLM-et (large language model) a telekommunikációs iparra fogják fejleszteni, azaz iparág-specifikus lesz.

Az Anthropic a szintén LLM Claude alapját képező technológiára fogja építeni az új modellt. A dél-koreai vállalat az MI-alapú szolgáltatásokon nyugvó üzleti megoldásokkal foglalkozó Global Telco AI Alliance konzorcium tagjainak valószínűleg felajánlja majd a telekom alkalmazásokra, például ügyfélszolgálatra, marketingre és salesre finomhangolt modellt.

delkorea.jpg

Hat nyelvet fog támogatni: koreait, angolt, németet, japánt, arabot, spanyolt.

Claude és nyilván az új modell is kihasználja az úgynevezett „alkotmányos MI” előnyeit. A módszert arra találták ki. hogy az LLM-eket az elveken, „alkotmányon” alapuló emberi értékekhez igazítsák. A modell kezdetben az „alkotmány” szellemében kritizálja, finomítja a válaszait, majd az eredményeket felügyelt tanulás mellett finomhangolja. Következő lépés a megerősítéses tanulás.

delkorea0_1.jpg

Az SK Telekom fejlesztett már saját gépitanulás-modelleket, elsősorban koreaiul. A GPT-3 architektúráját emulálva, gyakoroltatta őket. Nem azonosított modellel virtuális asszisztenset hoztak létre mobil-felhasználóknak.

Mit jelent még az együttműködés?

Például azt, hogy az MI-modellek szinte minden iparágban fényes jövő előtt állnak. A partnerség az alapmodellek vertikális iparágakban történő alkalmazása, valószínűleg új üzleti modellel. Hasonló LLM például a BloombergGPT.

Az alapmodellek problémája lehet, hogy míg személyes elképzeléseinket leíró utasításokat (promptokat) könnyű kitalálni, speciális ismereteket igénylő feladatokat, például működő jogi dokumentumok útmutatóit viszont nehéz promptokba önteni. A folyamatos finomhangolás és a speciális gyakoroltatás lehet majd a megoldás.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr9418205949
süti beállítások módosítása