Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Colorado állam szabályozza a biztosítási szektor mesterségesintelligencia-használatát

2024. január 09. - ferenck

Coloradoban érvénybe lépett a mesterséges intelligencia életbiztosításban való használatát szabályozó és az önbiztosítókra vonatkozó korlátozásokat bővítő első törvény. Más szövetségi államok az érvényben lévők szellemében tesznek lépéseket az élet- és az önbiztosítók szabályozására.

Az USA-ban a szövetségi államok a felelősek a biztosítási szektor szabályozásáért. A coloradói törvény korlátozza, hogy az életbiztosítók milyen típusú adatokat, és hogyan használhatnak fel. A 2021-ben elfogadott törvény 2023 novemberében lépett hatályba.

eletbiztositas.jpg

A „hagyományosnak” elkönyvelt adatok „tisztességesek.” Az egészségügyi, a család múltjára, foglalkozásra, bűnügyi múltra, vényköteles gyógyszerek használatára vonatkozó és a pénzügyi infók tartoznak ebbe a kategóriába.

A „nem hagyományos” adatokon, például hitelpontszámokon, közösségimédia-tevékenységen és vásárlási előzményeken alapuló modellekkel dolgozó biztosítóknak jelenteniük kell a használatukat. A jelentésnek tartalmaznia kell minden egyes modell leírását, rendeltetését, valamint hogy milyen adatokra épül. Tesztelniük kell a torzításokat (elfogultságokat), és ezeket az eredményeket is kötelező jelenteniük.

Kötelesek dokumentálni a modellfejlesztés irányelveit, jelentést kell csinálniuk az irányítási szerkezetük és kockázatkezelési kereteik éves felülvizsgálatáról.

Kaliforniában az összes biztosítónak értesítenie kell az illetékes hatóságot, ha az algoritmusok miatt az ügyfélnek többet kell fizetnie. Ezt követően dönthetnek, hogy az emelés jogos vagy diszkriminatív. Connecticut és New York összes biztosítóját utasították, hogy az MI használatát a diszkrimináció elleni törvényekhez igazítsák. Washington D. C. vizsgálatot indított arról, hogy az önbiztosítók adathasználata eredményezett-e egyes csoportokkal szembeni diszkriminációt.

Colorado állam 2023 elején megosztotta az életbiztosítás-szabályozás kezdeti tervezetét. Ez tiltotta a nemcsak bőrszín alapján diszkrimináló MI használatát, a modellekhez való engedély nélküli hozzáférést, kötelezővé tette a nem várt következményekkel kapcsolatos terv készítését, valamint a modellek külső szakértők általi auditálását.

A végső változat nem tartalmazza ezeket a pontokat.

A szabályozók attól tartanak, hogy az MI növelheti a marginalizált csoportokkal szembeni megkülönböztetést, a coloradói változat pedig például szolgálhat a későbbiek számára. A biztosítókra percunami várhat a diszkriminatív algoritmusok miatt. Megfelelő szabályozással viszont csökkenthetők a károk és az ügyfelek sérelmei.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr5018285231
süti beállítások módosítása