Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Dollármilliárdokat fektetnek at atmoszférából a széndioxidot kiszivattyúzó létesítményekbe

2024. január 17. - ferenck

Annak ellenére, hogy szinte minden ország ígéretet tett a környezetszennyezés csökkentésére, sok elemző talán nem ok nélkül úgy véli, hogy a világ még évtizedekig fog fosszilis tüzelőanyagokat égetni, sőt, a következő években az eddiginél is többet. Rossz kilátások az egyre tempósabban melegedő bolygó számára.

Reakcióként sokmilliárd dollárt különítenek el a légkörből a széndioxidot eltávolító technológiákra.

atmoszfera.jpg

A Blackrock befektetőcég 550 millió dollárt invesztált egy építési szakaszban lévő texasi széndioxid-leválasztó létesítménybe. Az üzemet az Occidental Petroleum építi, hatalmas ventillátorai fogják kiszívni a szenet a levegőből, majd a föld alá zárják.

2023-ban a JP Morgan 200 millió dollárnál nagyobb összegű széndioxid-eltávolítási kreditet vásárolt a technológiával foglalkozó cégektől. A svájci széndioxid-eltávolító Climeworks céget 650 millió dollár befektetéssel támogatta.

atmoszfera0.jpg

A Wall Street Journal szerint vállalatok 1,6 milliárd széndioxid-eltávolítási kreditet vásároltak 2023-ban, ami óriási ugrás a 2022-es 333 millióhoz képest. Az éllovas Microsoft 3153344 tonnánál tart.

A fejlesztések és a befektetések természetesen bizakodásra adnak okot, csakhogy még azt sem tudjuk, hogy mennyire hatékonyak, hatékonyak-e egyáltalán ezek az épülő létesítmények. Egy friss kutatás szerint a széndioxid-leválasztás kisebb hatással lehet a kibocsátásra, mint a technológia egyes szószólói állítják. Számszerűsítve: a várt nyolcvan-kilencven százalék helyett mindössze tíz-tizenegyre számíthatunk, és ha a kibocsátáscsökkentési oldalon túl alacsonyak a számok, akkor nincs értelme eltávolítani a széndioxidot – állítja Glenn Peters klímakutató.

Mások egyenesen pénzkidobásról beszélnek, szerintük a befektetéseknek inkább a megújuló energiaforrásokra kellene menniük. Olcsóbbak, megvalósíthatóbbak, míg a széndioxid-eltávolítás drága és nem bizonyított technológia.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr1618287253
süti beállítások módosítása