Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

MI és wifi egymásra találása a Qualcomm legújabb chipjében

2024. március 13. - ferenck

A wifi spektrum mindig prémiumnak számított, az iparág ezért gondolkozik folyamatosan, hogy miként hozza ki a legtöbbet a rendelkezésre álló spektrumból. A félvezetőket, processzorokat és telekommunikációs eszközöket fejlesztő, gyártó amerikai multinacionális Qualcomm FastConnect 7900 chipje a legújabb példa rá.

A cég MI-vel megtámogatott Wi-Fi 7-ként beszél róla, a mesterséges intelligenciát pedig komoly lehetőségnek látja megbízhatóbb vezetéknélküli kapcsolatok kialakításához. A chip jobban is integrálja fogyasztói alkalmazásokhoz a különféle technológiákat: wifit, bluetooth-t és ultra-szélessávot, ráadásul ugyanahhoz az eszközhöz ugyanabban a spektrumban két kapcsolatot is támogat.

qualcomm.jpg

A vezetéknélküli szabvány legújabb generációjával, a Wi-Fi 7-tel a megbízhatóság ismét az iparág fejlesztési fókuszába került. A hangsúly emellett az átviteli sebesség javításán és a késleltetés csökkentésén van, amelyekhez minden egyes wifi-generáció hozzájárul.

A Qualcomm szerint a wifi egy kicsit olyan, mint a Vadnyugat: léteznek mindenféle eszközök, be- és kikapcsolnak, hozzáférési pontok, amelyek ezt meg ezt teszik, más hozzáférési pontok, azok meg azt és azt csinálják, és mindezeket együtt figyelembe véve, nagyon nehéz garantálni a szolgáltatást.

Az MI tökéletes technológia lehet ennek az állapotnak a megváltoztatására.

A FastConnect 7900 kulcsa, hogy képes megállapítani, milyen alkalmazást használ az eszköz. Videó streamelése nagyobb átviteli sebességet igényelhet, míg hangchat-nél az alacsonyabb késleltetést kell előnyben részesíteni, és így tovább. Miután a chip definiálta, milyen alkalmazások vannak használatban, eseti alapon optimalizálhatja a teljesítményt és a késleltetést.

Az MI használata vezetéknélküli spektrumkapcsolatok kezelésére se nem új probléma, se nem új megoldás. A Qualcomm-chip előnye, hogy mindent az eszközön futtat (wifi, bluetooth és ultraszélessáv mind egyben), döntéseket pedig mikromásodperc-szinten kell hozni. Mire a chip megkapná valahonnan az információt, az információ elavulna.

Ráadásul nem fogyaszt pluszáramot, hanem áramot takarít meg. Nyilván egyszerű MI-modell, nem ötmilliárd paraméteres mesterséges intelligencia, hanem sokkal kisebb, teljesítményének kulcsindikátora pedig a sebesség és a pontosság.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr6718343403
süti beállítások módosítása