Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Kína 2027-ben elkezdheti építeni a világ legnagyobb részecske-ütköztetőjét

2024. július 02. - ferenck

A Kínai Népköztársaság bizakodik, hogy három éven belül elkezd építeni egy ötmilliárd dolláros részecskezúzót. Ha sikerül, megelőzik Európa mega-ütköztetőjét. A száz kilométeres Körkörös Elektron-pozitron Ütköztető (CEPC) célja a titokzatos Higgs-bozon részletes mérése.

Az ilyen információk alapvető kérdésekre adhatnak választ: hogyan fejlődött az univerzum, miért folytatnak a részecskék olyan interakciókat egymással, amilyeneket.

reszecskeutkozteto.jpg

A kínai kormány jövőre nézi át a javaslatot, hogy betegyék a következő ötéves tervbe, vagy sem. Ha elfogadják, az építkezések 2027-ben kezdődhetnek, és kb. tíz évig tartanak. Az összköltség jóval alacsonyabb lesz, mint a 2030-ban induló, tizenhétmilliárd dollárra becsült európai FCC (Future Circular Collider).

Hatalmas földalatti alagútjában a CEPS irtózatos energiákkal törné össze az elektronokat és anti-részecskéiket, pozitronokat, hogy többmillió Higgis-bozont hozzon létre. A részecskéket minden eddiginél részletesebben tanulmányozhatják majd.

Ezekkel a mérésekkel az Egységes Modellen, a kozmosz természetét (miből áll) leíró, vezető, de nem teljes elméleten túlmutató dolgok is vizsgálhatók: milyen a sötét anyag természete, az univerzumban miért van több közönséges anyag, mint antianyag?

A legújabb jelentés a gyorsító elrendezésének részletes tervrajzát és az alkatrészek prototípusait tartalmazza. Az akadémikusak elmondták: most már biztosak, hogy fel tudják építeni a gépet.

Frank Zimmermann, a Genf melletti európai részecskefizikai labor, a CERN kutatója szerint a kínai megagép több alkatrészét, például a csaknem kész, nagy energiájú fotonforrást már tesztelik az ország más létesítményeiben. 

A CEPC-hez hasonló, csak sokkal kisebb elektron-pozitron ütköztető is van már az ázsiai országban, és ezen a területen a kínai tudósok szakértelme nagyobb, mint a CERN-ben dolgozó kollégáiké. Zimmermann szerint óriási előrelépést tettek, viszont problémás lehet majd külföldi pénzforrásokat bevonni a projektbe.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr3418435151
süti beállítások módosítása