Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Katonai hírszerzés és mesterséges intelligencia találkozása

2017. november 08. - ferenck

Ismert tény, hogy a mesterséges intelligencia sokkal hatékonyabban kezel hatalmas adatmennyiségeket, mint az ember. Mindegy, hogy egyedül vagy csoportosan próbáljuk feldolgozni a zérók és egyek özönét, az MI gyorsabb, hamar azonosít mintákat és emel ki érdekes dolgokat. Ezek pedig annyira fontos adottságok, amelyek a katonai szféra, például az amerikai légierő, a U.S. Air Force érdeklődését is felkeltették.

Az ott dolgozó és egyben a Pentagon Védelmi Hírszerzését is igazgató Jack Shanahan altábornagy a szervezet különféle feladataiba igyekszik integrálni az MI-t. A kivitelezést az áprilisban bejelentett és decemberben induló Maven projekt keretében próbálják megvalósítani. Első körben a drónok által készített kép- és videoanyagok hasznos információvá alakítását végeztetik el gépitanulás-alapú megoldásokkal.

militaryai0.jpg

Elemzők rengeteg időt töltenek el ilyen felvételekkel, hogy aztán valami érdekeset találjanak rajtuk. Ha a Marven projekt eredménnyel jár, drasztikusan csökken ez az idő, és a katonai szakértők a „hírszerző” MI munkájára alapozva tudnak jobb döntéseket hozni.

A projekt eredményeit a tervek szerint folyamatosan alkalmazzák majd és az alkalmazások során szerzett tapasztalatokat beépítik a folytatásba, a hibákat korrigálják, az algoritmusokon és programokon állandóan finomítanak. Háborús játékokhoz és húsvér ellenség elleni csatatéri harchoz egyaránt használhatók, segítik az amerikai katonák tevékenységét.

militaryai.jpg

Shanahan nem zárja ki, hogy pont az ő fejlesztéseik győzik meg a Védelmi Minisztériumot, hogy komolyabb összegeket fektessenek mesterségesintelligencia-kutatásokba. Szerinte a Marven projekt a Pentagon első lépése a „prototípus hadviselés” alkalmazására, azaz a szervezet arra használja a kezdeményezést, hogy minél több felhasználó ismerkedjen meg vele, jelezzen vissza, a visszajelzéseket pedig beépítik a munkába. Hamisítatlan pilotprojekt, és minden, amit megtanulnak belőle alkalmazható lesz az úttörőket követő összes többi fejlesztésre.

„A minisztériumnak soha többé nem kellene mesterséges intelligencia nélküli fegyverrendszert vásárolnia” – fejtegette a katonai szakértő egy múlt heti Nvidia-konferencián.

A hadsereg egyébként jól ismeri az MI-t. Az Air Force áprilisban bemutatott kísérleti F-16 vadászrepülőgépe önműködő. A haditengerészet távirányított géppuska-hordozó robotot kezdett el májusban tesztelni, ás bíznak benne, hogy a robot autonóm szerkezetté fejleszthető tovább.

És ez csak két kiragadott példa… Az Egyesült Államoknak viszont mindenképpen fokozni kellene az MI-alapú katonai fejlesztések ütemét, máskülönben lemaradhat a két nagy vetélytárs, Kína és Oroszország mögött. Az MI-verseny megnyerése ugyanolyan következményekkel járhat, mint az 1950-es ’60-as évek űrversenyének amerikai diadala.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr913200011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása