Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Világpremier: növeli az emberi memória teljesítményét egy agyi beültetés

2017. november 17. - ferenck

Elon Musk, az MIT, a DARPA és sokan mások gőzerővel dolgoznak az embert természetes adottságainak növelésében (enhancement) segítő eszközökön, agyi beültetéseken. A kísérletek alapján nagyon úgy tűnik, csak idő kérdése, hogy a transzhumanizmus egyik célja megvalósuljon.

Vagy már meg is valósult?

Dong Song, a Dél-kaliforniai Egyetem (USC) kutatója ugyanis az amerikai Idegtudományi Társaság legutóbbi washingtoni találkozóján bemutatott egy, az emberi memóriát feljavító agyi implantátumot, amely komoly hatással lehet súlyos neurodegeneratív betegségek (Alzheimer-kór, öregkori demencia stb.) kezelésére.

memory0.jpg

Az eszköz máris történelmet írt – az első szerkezet, amely ténylegesen javítja az emberi emlékezetet.

Song az epilepszia kezelése miatt eleve beültetett agyi elektródákat viselő 20 önkéntessel tesztelte. Az implantációt követően a rövidtávú- vagy a munkamemóriát stimuláló teszteken, tanulás közben gyűjtötte az adatokat. Az alanyoknak például emlékezniük kellett 5-10 másodperccel korábban mutatott szabálytalan formákra.

A kutató és társai meghatározták az optimális memóriateljesítményhez társított mintát, majd a teszt későbbi részében az eszköz elektródáival a mintát követve stimulálták az agyat.

memory.jpg

Eredménnyel jártak: a stimuláció a rövidtávú memória teljesítményét 15, a munkamemóriáét 25 százalékkal növelte. Amikor az agyat véletlenszerűen stimulálták, romlott a teljesítmény.

„Neurális kódot írunk a memóriaműködés növelésére. Korábban soha nem csináltak ilyet” – magyarázza Song.

A jobb memória nyilvánvalóan sokat segíthet vizsgázó diákoknak vagy, ha elfelejtünk számokat. Időskori demenciában, Alzheimer-kórban szenvedőknek viszont az életét változtathatja meg. (Ezeknek a betegségeknek a kutatását Bill Gates 100 millió dolláros befektetéssel kívánja támogatni.)

Song eszközére természetesen újabb tesztek várnak, és ha azok is sikeresek lesznek, csak utánuk ismerhetik el neurodegeneratív betegségek gyógymódjaként. De ha az érintettek memóriaműködésüknek csak egy részét nyerik vissza, a következmény már akkor is nagyon fontos lehet. És ezeket a következményeket nemcsak a beteg és családja, hanem az egész társadalom érezni fogja.     

Song elmondta, hogy ugyanezzel a megközelítéssel más agyi képességek, például a látás vagy a mozgás is növelhető.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr9413279265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása