Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Az okos épületek megoldják az áramszükségletünket

2018. január 29. - ferenck

A Lausanne-i Svájci Szövetségi Technológiai Intézet (EPFL) épületbe telepíthető, és az ott tartózkodó személyek energiahasználatáról adatokat gyűjtő rendszert (middleware-t) fejlesztett. A gyűjtéshez hálózatokra kapcsolódó eszközöket használnak: okostelefont, elektromos készülékek szenzorait stb. A rendszer így helyiségekre és időpontokra bontva (is) átfogó képet kap az épület áramigényéről.  

Az adatokat közvetlenül intelligens elektromos hálózatra (smart grid) küldi. A források elosztását a grid ezen adatok alapján optimalizálja, az optimalizáláshoz a hozzáférhetőséget, a költségeket és a fogyasztói szükségleteket veszi figyelembe.

lausanne0.jpg

Épületek eddig is tudtak egyes eszközökről adatokat gyűjteni, és azokat használva kapcsolják például fel a villanyt, ha valaki belép egy helyiségbe, vagy viszik lejjebb a fűtést, ha távozunk. A mosógépet is elindíthatjuk távolról, okostelefonnal.

Csakhogy ezek az interfészek külön-külön működnek, az energiatakarékosságot eltérő formákban valósítják meg. Mivel az egész épület áramszükségletéről rajtuk keresztül nem alkotható pontos kép, optimalizálni sem lehet velük. Az eszközök alkalmazásainak nincs semmi közük egymáshoz, az egyik a biztonságot növeli, a másik a fűtést szabályozza stb. Az EPFL-kutatók által fejlesztett interfész pontosan ezeket a változatos energiaszükségletekre vonatkozó adatokat kombinálja össze.

lausanne.jpg

Teljesen mindegy hányféle okostelefont és elektromos berendezést használnak az épületben tartózkodó személyek, a lehető legáltalánosabbra tervezett (nyílt forrású) program bármilyen érzékelőtől képes adatot gyűjteni, kommunikálni vele. A rugalmas interfész a legmagasabb szintű adatvédelmet biztosítja, és így akármilyen épülettípusba beintegrálható.

A fejlesztés végcélja a felhasználóknak tökéletes szolgáltatásokat nyújtó intelligens elektromos hálózat, ha kell csúcsidőben is újrahasznosítható energiákkal, de az árakat alacsonyan tartva elégíti ki az igényeket.

Az EPFL Mérnöki Iskolájának Elektronikus Laboratóriumában fejlesztett okosépület-szimulátorral tanulmányozzák az energiastratégia optimalizálását. Ha például reggel 6-tól drágább az áram, a rendszer korábban kezdheti el a fűtést. Mivel általában 22 és 26 fok közötti szobahőmérsékletet szeretünk, ilyen esetekben az alsó érték mellett dönt.

Az okos elektromos hálózat kiépítéséhez tudományágakon átívelő megközelítés kell: egyes laborok magán a griden dolgoznának, mások az adatvédelmen stb.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr6513611021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása