Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

320 kilométeres útra indul 2019-ben egy brit önvezető autó

2018. február 13. - ferenck

Rövid távolságot megtevő önvezető autó tervezése nagyon komoly feladat, de a kissé ironikusan hangzó brit HumanDrive Initiative (szó szerinti fordításban: Emberi Vezetés Kezdeményezés) jóval tovább megy: járművük 2019-ben 320 kilométeres tesztvezetésre indul.

A kezdeményezés mögött a magát az „intelligens mobilitás központja az Egyesült Királyságban, a közlekedési rendszerek jövője” bemutatkozó szöveggel jellemző Transport Systems Catapult (TSC), a Renault Csoport, a Nissan, a Mitsubishi, a Cranfield Egyetem, az Angliai Autópályák, több felsőoktatási intézmény és cég áll.

onvezeto.jpg

A TSC nevéhez fűződik az egyik első vezető nélküli autó 2016-os tesztje az Egyesült Királyságban. A 30 hónapos mostani projekt keretében a járműnek kifejezetten az országra jellemző különféle vezetési forgatókönyvekben kellene jól teljesítenie. Közutakon, vidéki bekötőutakon, zsúfolt körforgalmakban, változatos időjárási viszonyok között tervezik a megmérettetést. A gépnek az „emberi vezetési stílust” kell utánoznia, hogy utasai kellemesen érezzék magukat kocsikázás közben.

A teszthez azonban pontosan ki kell dolgozni a gép MI-rendszerét, amelyet szintén „vizsgáztatnak” majd. A vizsgára szimulált környezetben kerül sor, magánutakkal, rövid közúti szakaszokkal stb.

onvezeto0.jpg

Az Egyesült Királyság célja, hogy 2021-ben önvezető autók közlekedjenek az utakon. Ugyan csak három évről van szó, de más országok így is előnyben vannak. A Waymo és az Apple nemrég növelte robotjármű-flottáját, Kanadában 2017 októbere óta mennek a tesztek, Dél-Korea pedig kifejezetten azért épített fel egy várost, hogy útjain önvezető autókat próbáljanak ki.

A HumanDrive kezdeményezéshez kapcsolódik, hogy az Egyesült Királyság egyik legfontosabb autógyártója, a Nissan 2017 februárja óta Londonban teszteli saját önvezető járműveit. Sokat tanulhatnak a cég tapasztalataiból.

„Az alacsony széndioxid-kibocsátás és az önvezető autók jelentik a jövőt. A mobilitás világforradalmához vezetnek. A HumanDrive és más hasonló úttörő projektek meghatározó szerepet játszanak ezen ambícióink megvalósításában” – jelentette ki Greg Clark, energetikával és ipari stratégiákkal foglalkozó miniszter.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr8113642814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása