Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Mesterségesen intelligens újságíró írja át az elfogult híreket

2018. április 11. - ferenck

Különleges honlapot indított az amerikai Knowhere startup. Az oldal gépitanulás-technológiák és valódi újságírók együttes munkájának gyümölcseként híreket, népszerű sztorik tényeit közli.

A mesterséges intelligencia online olvasható történetek közül szemezget. Témaválasztás után több mint ezer hírforrást, bal- és jobboldali online lapokat egyaránt átnéz a részletekért, majd bő egy perc alatt megírja saját „elfogulatlan” változatát. A legalapvetőbb tényeket szedi össze, minden részrehajlást igyekszik eltávolítani belőlük.

fake_nws0.jpg

A források hitelességét szintén figyelembe veszi, megakadályozva, hogy megbízható oldalak korrekt tényeit tényszerűségre kevesebbet adó lapok kamuhírei (fake news) árnyékolják be.

Egyes politikai történetekhez két különböző, bal- és jobboldali változatot generál. Így hangzik például egy semleges hír: „Állampolgársággal kapcsolatos kérdés is lesz a 2020-as amerikai népszámláláson.” A hír baloldali verziója kicsit más: „Kalifornia állam jogi útra tereli a Trump-adminisztráció állampolgársággal kapcsolatos népszavazási kérdését.” Jobboldali olvasatban szintén más: „A liberálisok kifogásolják a 2020-as népszavazás állampolgársággal kapcsolatos kérdését.”

fake_news.jpg

Ellentmondásos, de nem feltétlenül politikai sztorikhoz pozitív és negatív változatot is képes generálni. „Mark Zuckerberg elismeri, hogy a Facebook átnézi, miket küldünk el a Messengeren” – hangzik a semleges verzió. Pozitív interpretációja „A Facebook bejelentette, hogy a nem odavaló tartalmak miatt átnézi a Messengert.” Negatív változatban: „A Facebook beismerte, hogy személyes képeink és linkjeink átnézésével kémkedik a Messengeren.”

Sok esetben a történethez kapcsolódó képek szintén pozitívak vagy negatívak. A Facebook-példánál maradva: előbbin Zuckerberg mosolyog, utóbbin viszont úgy néz ki, mintha akkor halt volna meg a kutyája.

Mindegyik sztorit két újságíró nézi át, és így lesz olyan érzésünk, mintha ember, és nem twitteres chatbot írta volna őket. Szerkesztik, majd visszaküldik az MI-nek, hogy tanuljon belőle.

A humán elem lehet a gyenge pont, mert sok mesterséges intelligencia átveszi fejlesztője elfogultságát. A Knowhere szerkesztői igyekeznek a lehető legsemlegesebbek maradni, mert különben az MI sem lesz objektív.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr8113822504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása