Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Az 5G előnyei

2018. június 18. - ferenck

Mai 4G LTE kapcsolattal egy óra alatt tölthetünk le okostelefonunkkal egy teljes HD filmet, következő, ötödik generációs hálózati technológiával (5G) ez az idő viszont a századrészére csökkenhet.

Több hónapos tanácskozást, mérlegelést követően a világ legnagyobb telekom cégei által alkotott 3GPP csoport végre megegyezett egy önálló 5G szabványban. Az 5G New Radio (NR) specifikáció célja egyértelmű – a vezeték nélküli adattovábbító technológia drasztikus mértékű felgyorsítása.

5g.jpg

A teljesen új 5G hálózat jóval több a meglévő 4G LTE infrastruktúra frissítésénél, és a letöltési sebesség mellett számos más előnyt is jelent.

Autonóm járművek könnyebben küldhetnek egymásnak fontos információkat, amellyel például enyhíthetnek dugókon, vagy elkerülhetik azokat. A virtuális valóság (VR) vezeték nélkül is elérhető lesz, lehetőségünkben áll majd távirányítva használni. Mesterségesintelligencia-rendszerek úgy futhatnak vezeték nélküli protokollok felett, hogy nem lesz szükségük központi komputerre. Az 5G-vel ma még elképzelhetetlen, teljesen új számítási eszközök is megjelenhetnek.

5g0.jpg

Az előnyök mellett természetesen kételyek is felmerülnek.

Az ausztrál kormány például megállapította, hogy az 5G hálózat sok esetben ugyanazokat a frekvenciasávokat fogja használni, mint egyes kormányügynökségek eszközei – az időjáráselőrejelző-rendszer vagy katonai radarok. Mivel egyre közelebb kerülünk az 5G-hez erőteljesen szorgalmazza is a saját ügynökségei és az internetszolgáltatók közti megállapodást. Utóbbiak viszont tartanak attól, hogy új frekvenciákon összeomolhat a hálózat. Például az időjárási radarrendszer a szolgáltatóknak megítélthez közeli frekvencián működik, így viszont fennáll az interferencia veszélye, adatai védtelenebbé válhatnak.

Cyberbiztonsági kérdések szintén megfogalmazódtak. A saját hálózatát elsőként kialakító ország valószínűleg előnyben lesz a többivel szemben. Mivel az ottani cégek előrébb járnak a fejlesztésben, speciális adatgyűjtő chipeket, kémprogramokat integrálhatnak más államoknak értékesítendő eszközeikbe. Az Egyesült Államok kormánya legalábbis ettől, egész pontosan a kínai elsőbbségtől tart.

Az amerikai 5G hálózat fejlettsége állítólag jócskán lemarad a kínaitól és a dél-koreaitól.

Egyelőre azonban ez csak spekuláció, azt viszont biztosan tudjuk, hogy a technológia fogyasztóknak, iparágaknak, vállalatoknak, telekom cégeknek és kormányoknak rengeteg új lehetőséget kínál.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr9914054118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása