Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Az amerikaiak jobban szeretik a személyi asszisztenseket, mint a robotokat

2018. július 06. - ferenck

Intelligens otthoni asszisztensek és hangfalak, például az Amazon Echo vagy a Google Home nagyon sikeresek az Egyesült Államokban, tízmilliók vásárolják az állandóan online mikrofonokat, a folyamatos internet-kapcsolatban lévő okos készülékeket.

Otthonaik részévé válnak az intelligens technológiák.

Robotokkal szemben viszont kevésbé befogadóak – derült ki a Brookings Intézet 2021 felnőtt internethasználóval készült júniusi felméréséből. Arra a kérdésre ugyanis, hogy a következő 30 évben átveszik-e a robotok a hétköznapi emberi tevékenységeket, 61 százalékuk „kényelmetlenül érzem magam robotokkal” választ adta, és csak 16 százalékuknak nem jelentenek semmiféle problémát.

usa_poll.jpg

Az okos berendezések híreket olvasnak nekünk, megmondják, mikor fog esni az eső és hasonlók, és ezekkel a funkcióikkal meg is győznek. Lakásunk tele van különféle gépekkel, robotoktól viszont idegenkedünk, pedig nem jelentenek nagyobb biztonsági kockázatot, és a magánszféránkat sem fenyegetik jobban. A népszerű intelligens megoldások rengeteg információt gyűjtenek rólunk: hogyan alszunk, milyen tévéműsorokat nézünk, mikor zárjuk be a bejárati ajtót stb.

A New York Times nemrég 30 interjút készített az e technológiákkal történt visszaélésekről, interneten figyelt kütyükről stb. A napilap nincs egyedül, a veszélyekre mások is figyelmeztetnek.

Ha több tízmillió kütyü „beköltözhetett” az otthonokba, akkor miért tartunk a robotoktól?

usa_poll0.jpg

„Emberi természetünkhöz tartozik, hogy félünk az ismeretlentől, amit nem tudunk irányítani, kontrollálni, például a haláltól is” – magyarázza Joanne Pransky, a világ első robotpszichológusa.

Az elmúlt 50 év populáris kultúrája és a bombasztikus szalagcímek szintén hozzájárultak a robotoktól való félelemhez.

A Brookings Intézet anyagáról is ilyen címek alatt számoltak be…

Sajnos a felmérések gyakran pontatlanok, például nem definiálják az automata botoktól, önvezető autóktól szoftverágensekig, személyi asszisztensekig (!) sokféleképpen értelmezett robotokat. Egy felmérésben sem kérdezik meg a résztvevőktől, hogy mit tartanak robotnak.

Olyan kérdések hangzanak el helyette, mint „fölénk kerekednek-e a robotok?”, kell-e szövetségi szabályozó testület és így tovább, és a kutatók főként azért tesznek meg mindent, hogy a mintákban megtalálják a várt nemi, életkori és lakhely szerinti eltéréseket, törvényszerűségeket.

„A robotok semmiféle uralmat nem vesznek át, viszont veszélyes, unalmas, ismétlődő és megerőltető tevékenységekben helyettesítik az embert. Ki kell alakítanunk a tartalmas együttlét formáit” – oszlatja el a tévképzeteket Pransky.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr9414096349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása