Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Döntéseit megmagyarázó MI-t tervez a DARPA

2018. július 30. - ferenck

Az amerikai hadsereg egyre jobban érdeklődik a mesterségesintelligencia-megoldások iránt. Változatos projektekkel igyekeznek kihasználni a technológia lehetőségeit, minél jobban feszegetni és kitolni a határait.

MI elemez drónfelvételeket, hogy a következő támadás pontosabb legyen. Egyes rendszerek működését úgy képzelik el, mint az emberi agyét. Az USA Védelmi Minisztériuma pedig júniusban jelentette be az MI üzleti és katonai gyakorlatába integrálását segítő Egyesített Mesterséges Intelligencia Központ létesítését.

darpaai.jpg

A Fejlett Védelmi Kutatási Projektek Ügynöksége, a DARPA már az MI következő, harmadik hullámára készülve jelentette be AIE (Artificial Intelligence Exploration) programját. A harmadik hullám ezúttal a válaszai hogyanját és miértjét elmagyarázó és „értő” gépi értelmet jelenti.

A mai MI-k többsége elsőhullámos: (például a sakkprogramok) egyértelmű logikai szabályokat követnek. A második hullám képviselői, köztük a képfelismerő rendszerek statisztika-alapú tanulással oldanak meg problémákat.

darpaai0.jpg

A harmadik hullámosok egyrészt képesek arra, amire az előző generáció, azaz például egy képen pontosan azonosítanak egy kutyát, másrészt meg is tudják magyarázni, milyen főként vagy kizárólag a kutyára jellemző tulajdonságok miatt döntöttek így, hogyan jutottak el a döntésig.

Szintén fontos különbség, hogy ezek a rendszerek sokkal kisebb adatsorokból tanulnak. Nem 100 ezer aprólékosan felcímkézett kép alapján sajátítják el kézírások felismerését, hanem csak egy vagy két általános, a betűk kidolgozását jól szemléltető példából. A feladatot a kontextuális információ segítségével hajtja végre.

Az új MI-k elődeikkel ellentétben inkább „gondolkoznak”, s nem kizárólag az adatsor alapján döntenek. Következtetnek és elvontabb fogalmakat is kapisgálnak. Ezekkel az adottságokkal jelentős mértékben nő a potenciális alkalmazások száma.

A DARPA bizakodik, hogy programja felgyorsítja a fejlesztéseket. Időnként felhívást tesz majd közzé a katonaságot különösen érintő éppen aktuális kutatási területről. Érdeklődő szakemberek projektjavaslatokat tehetnek, az ügynökség átnézi azokat, és ha elégedettek, akár 1 millió dollár támogatást is adhatnak. El akarják érni, hogy az elfogadott projektek a kihirdetést követő 90 napon belül elinduljanak, és maximum másfél éven belül eldőljön róluk: kivitelezhetők vagy sem.

A minisztérium új központja és az AIE is a gyorsaságot tekinti a legfőbb szempontnak, mert az USA nem akar lemaradni a katonai MI-fejlesztések körüli versenyfutásban, nem szeretné, ha Kína uralná a területet.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr3414141787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása