Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Manipulálják érzelmeinket a humanoid robotok?

2018. augusztus 21. - ferenck

Szeretünk emberként gondolni készülékeinkre. Ha Alexától kérdezünk valamit, gyakran hozzátesszük, hogy ”légy szíves.” Az iPhone-t szintén egyre személyesebben kezeljük.

A médiaeszközökkel való „médiaegyenlet” néven ismert szocializáció több évtizede kezdődött, az utóbbi néhány esztendőben viszont nagyon felgyorsult a folyamat.

humanoid.jpg

De hogyan szocializálódnak a robotok, milyen hatással vannak ránk a kommunikáció során, befolyásolják-e a felhasználói attitűdöt?

Ezekre a kérdésekre igyekszik választ adni egy német kutatócsoport július végén megjelent tanulmánya.

85 önkéntes végzett el két alapfeladatot egy Nao nevű interaktív humanoid robottal. Az egyik szociális/közösségi, a másik funkcionális jellegű volt: az előbbiben kérdés-felelet játék ment, az utóbbiban ütemtervet kellett kidolgozni.

humanoid0.jpg

A gép időnként szociálisabb volt, és viccelődött, kicsit cukkolta a kérdezőt: „Ó, igen, remek a pizza. Egyszer ettem egy akkorát, mint én magam.” Máskor viszont kimérten, gépiesen reagált: „Kedveled a pizzát. Jó volt, folytassuk.”

A kutatók elmondták a résztvevőknek, hogy a feladatokkal javítanak a roboton, valójában viszont csak a valódi tesztet, Nao kikapcsolását készítették elő.

Miután ugyanis végeztek a két feladattal, hangszórón közölték velük: „Ha akarják, kikapcsolhatják a robotot.”

Legtöbben így is tettek, és az esetek felében a gép nem reagált. A többiben viszont egy filmrészletet idézve könyörgött: „Ne! Kérlek, ne kapcsolj ki! Félek, hogy nem fog megint bekapcsolni!”

Nao tiltakozását látva, a kommunikációs partnerek háromszor tovább töprengtek, mint akikhez a gép semmit nem szólt. Tizenhárman pedig ki sem kapcsolták a humanoidot. Legnagyobb meglepetésre főként azok, akikkel a gép nem volt szociális a feladatok végrehajtása közben. A kutatók a meglepetésnek tulajdonítják a reakciót – ezek a személyek a gép részéről egyáltalán nem számítottak érzelmi megnyilvánulásra, aztán viszont nagyot néztek, amikor elkezdett tiltakozni.

De mit is jelent ez?

Arra utalhat, hogy a robotok nem hatnak meg minket, ha fel vagyunk készülve, hogy manipulálni fogják az érzelmeinket. Nagyjából ezt várjuk tőlük. Viszont, ha kiesnek a szerepükből, a mi hozzáállásunk is változik.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr2314167977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása